Video Emil Boc, despre creșterea valului extremist din Europa: „Există o temere, dar nu un pericol existențial"

Emil Boc, despre creșterea valului extremist din Europa: „Există o temere, dar nu un pericol existențial"
| Foto: Facebook.com/EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, consideră că extremismul la nivelul UE poate deven periculos dacă depășește anumite praguri critice.

Primarul Emil Boc a subliniat la ZIUA LIVE că democrația este asemenea mersului pe bicicletă, mai exact dacă ne dorim să păstrăm valorile sale, trebuie să „pedalăm" în permanență.

„Temerea există (legată de creșterea valului extremist - n.red), dar fără ca ea să capete proporții de pericol existențial pentru viitorul democratic unit al UE. Pe mine mă interesează ca acel procent să nu depășească praguri critice, când, după acest prag devine deja o problemă. în orice societate e îfiresc să fie un prag de cetățeni care gândesc altfel, dar asta nu e un atentat la democrație. Devine un atentat când depășeșete un prag critic, când poate schimba cursul democratic, cursul normal al evoluției unei societăți de pace și prosperitate.

Dar dacă nu am face nimic și am sta de-o parte considerând că democrația se autopropagă, de la sine.. democrația este ca mersul pe bicicletă, dacă vrei să mergi pe bicicletă, trebuie să pedalezi în permanență, mai tare sau mai încet, cum poți, dar în permanență. La fel și cu democrația, trebuie să o exersezi și să o aperi în fiecare zi dacă vrei să trăiești în democrație, și nu în dictatură. Atunci când te oprești din a exersa valorile, principiile democratice, se oprește și democrația. ca atunci când te oprești din pedalat pe bicicletă, cazi.
Iar asta se întâmplă când nu suntem atenți și îi lăsăm pe alții (să se impună - n.red) care doresc să distrugă ce am construit noi", a spus primarul.

Comenteaza