Ei visează să salveze PNL (II). Cristian Buşoi vrea război pe viaţă cu PSD

Ei visează să salveze PNL (II). Cristian Buşoi vrea război pe viaţă cu PSD
Continuăm prezentarea moţiunilor cu care trei candidaţi speră să obţină fotoliul de preşedinte PNL la congresul din iunie. Astăzi e rândul lui Cristian Buşoi.

Moţiunea lui Buşoi păcătuieşte printr-un singur lucru: este redactată într-un limbaj mult prea tehnic, aproape academic, astfel încât, dacă ar face greşeala să o citească la congres, ar risca să genereze aţipeli sau părăsiri ale sălii în rândul audienţei.

Conştient că nici notorietatea şi nici carisma nu sunt tocmai punctele sale forte, Buşoi încearcă, de la bun început, să transforme acest important dezavantaj într-un atu. „Nu pretind că sunt un salvator, o vedetă politică. În politică, nu caut nici valuri de emoţii, nici cutremur de aplauze. Sunt opusul liderului providenţial care supralicitează emoţii, dar a oferit manipulări şi amăgiri, până nu a mai rămas nimic din încrederea oamenilor în politicieni. Sunt o anti-vedetă, un anti-populist", se defineşte Buşoi.

Spre deosebire de Ludovic Orban, a cărui moţiune am prezentat-o cu o zi în urmă, Buşoi vorbeşte mult mai puţin despre modul în care vede el organizarea şi funcţionarea PNL, insistând în schimb asupra poziţionării şi a mesajelor pe care, apreciază el, ar trebui să le transmită, pe viitor, liberalii. Spre exemplu, el pare să fi preluat de la vechii PDL-işti - care aveau trecut în statut faptul că nu vor face niciodată vreo alianţă cu PSD - adversitatea totală faţă de social-democraţi.

„Maturitatea politică la care azi a ajuns PNL ne face să afirmăm, fără urmă de îndoială, că respingem orice viitoare asociere în alianţe politice, electorale sau alianţe de guvernare cu PSD", spune Buşoi şi - din nou spre deosebire de Orban, care respingea traseismul politic - crede că recurgerea la migratori politici este perfect dezirabilă pentru îndepărtarea PSD de la guvernare. „PNL este focalizat pe schimbarea guvernului înainte de alegeri. (...) Principalul obiectiv al acţiunii politice a PNL este crearea în jurul său a unei majorităţi parlamentare contra populismului PSD, prin atragerea tuturor parlamentarilor care înţeleg riscurile uriaşe ale continuării guvernării PSD" , susţine candidatul.

În opinia sa, PNL va trebui să abandoneze discursul anticorupţie şi să se axeze prioritar pe comunicarea soluţiilor liberale. „În lupta cu PSD, PNL porneşte din start cu un dezavantaj strategic: aproape indiferent de greşelile morale ale PSD, electoratul PSD va vota PSD, în timp ce orice eroare morală a PNL produce dezamăgire şi dezangajare electorală. (...) Scorul PSD nu poate fi scăzut pe teme de justiţie, pentru că electoratul PSD este indiferent la această temă. (...) Dacă PNL nu-şi asumă un discurs curajos, cu riscul de a supăra partea de Românie care aşteaptă de la stat şi de la PSD, PNL nu va bate niciodată PSD", afirmă Buşoi.

Liberalul nu ezită să se înscrie chiar în corul celor care, în frunte cu şeful ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, apreciază campania anticorupţie drept un lucru care a făcut mai mult rău decât bine. „Campania anticorupţie (...) a dus la pierderea unei părţi semnificative din capitalul românesc. (...) Mediul de afaceri autohton trebuie protejat - chiar în condiţiile în care oamenii de afaceri români au greşit - altfel locul lor va fi luat de străini. (...) PNL trebuie să-şi asume un mesaj lipsit de echivoc: oamenii de afaceri, dacă greşesc sau corup, să plătească din buzunar, dar distrugerea unei afaceri şi pierderea locurilor de muncă nu este strategia corectă de răspuns la greşelile afaceriştilor.

Consolidarea mecanismelor de recuperare a prejudiciilor şi sancţiunea administrativă, conversia pedepsei cu închisoarea în bani - sancţiunea se poate face ca o dublare a impozitului sau ca un procent din cifra de afaceri (plătesc amenda pentru evaziune sau pentru corupţie); obiectivul este de a drena spre bugetul statului capitalul dintr-o afacere incorectă", spune Buşoi. El merge chiar mai departe, intrând în coliziune frontală cu regulile Uniunii Europene, susţinând că România ar trebui să adopte o „politică protecţionistă faţă de capitalul naţional".

Trei ar fi „găselniţele" lui Buşoi în privinţa regulilor de funcţionare a PNL care merită subliniate. În primul rând el solicită ca viitoarele liste de candidaţi pentru alegerile parlamentare să nu mai fie alcătuite pe baza voinţei pixului şefului de organizaţie, ci, după modelul folosit în UDMR, prin votul democratic al Comitetului de Coordonare al filialei.

De asemenea, el vrea să scoată şefii de organizaţii de sub ameninţarea toanelor şefilor de la Bucureşti. „Se va introduce principiul votului de încredere în organizaţiile teritoriale, iar preşedintii de filiale nu vor mai putea fi schimbaţi de la centru, ci numai în urma pierderii încrederii la nivel judeţean şi local", propune Buşoi.

În schimb, Buşoi vrea să cenzureze dreptul constituţional al parlamentarilor liberali de a formula proiecte de legi. „Iniţiativele legislative ale parlamentarilor PNL să aibă, în mod obligatoriu, avizul comisiilor de specialitate, înainte de a fi depuse în forul legislativ", solicită candidatul.

Din partea de „program de guvernare" a moţiunii lui Buşoi merită semnalată, la fel ca în cazul lui Orban, apetenţa, specific liberală, spre statul minimal. „Direcţia pe care trebuie să meargă PNL este de susţinere a cât mai puţin stat în economie", spune Buşoi, care este de părere că este necesară şi „limitarea prezenţei statului în viaţa personală".

Din punct de vedere al economiei, el apreciază că „trebuie taxe zero pentru înfiinţarea de firme şi contribuţii sociale zero pentru locurile de muncă nou create", concomitent cu reducerea cotei unice şi eliminarea contribuţiilor pentru al doilea salariu. La fel ca Orban şi el este adeptul finanţării învăţământului în funcţie de calitate şi nu de cantitate.

 

Comenteaza