Dragnea: Eu cred că preşedintele Iohannis ar trebui să numească pe toată lumea în România

Dragnea: Eu cred că preşedintele Iohannis ar trebui să numească pe toată lumea în România
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ironic că în opinia sa şeful statului ar trebui să numească pe toată lumea în România, ca răspuns la întrebarea legată de schimbarea prerogativelor şefului statului în numirea procurorilor şefi.

"Eu cred că preşedintele Iohannis ar trebui să numească pe toată lumea în România. Pe toată lumea", a fost răspunsul lui Liviu Dragnea.

În completare, premierul Mihai Tudose a afirmat "împreună cu domnul Cîţu".

Răspunsurile vin după ce proiectul de modificare al legilor Justiţiei, depuse în Parlament de ministrul Tudorel Toader, prevede modificări ale prerogativelor şefului statului.

În momentul de faţă, Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că preşedintele ICCJ, vicepreşedinţii şi sefii de secţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, iar şeful statului nu poate refuza propunerile CSM decât motivat. În proiectul depus la Parlament, preşedintele nu poate refuza decât o singură propunere pentru fiecare din aceste funcţii. De asemenea, este introdusă suplimentar condiţia pentru ocuparea acestor funcţii ca respectivii magistraţi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar.

O limitare similară a dreptului de a refuza propunerile este impusă şi Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte propunerile făcute de către ministrul Justiţiei pentru ocuparea funcţiilor de procurori-şefi. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat încă din august că şefii Parchetelor nu vor mai fi numiţi de către preşedintele României, ci de către CSM, însă Consiliul va trebui să accepte a doua propunere făcută de ministrul de Justiţie, în caz că nu a fost de acord cu prima.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

 

Comenteaza