Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu, convins de Ciolacu să voteze “pentru” învestirea noului Guvern

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu, convins de Ciolacu să voteze “pentru” învestirea noului Guvern

Premierul Marcel Ciolacu i-a promis deputatului PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu, că Legea privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului va fi implementată, iar acesta a transmis într-un comunicat de presă că va vota “pentru” învestirea noului Guvern în Parlament.

Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu, a obținut din partea premierului desemnat Marcel Ciolacu, promisiunea că se va implica personal în procesul de implementare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului. În schimb, chirurgul clujean va vota joi “pentru” învestirea noului Guvern în Parlament, transmite într-un comunicat de presă Biroul Parlamentar al deputatului PSD Patriciu Achimaș-Cadariu. 

Cu numai o zi înainte, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu s-a opus avizării în Comisia pentru Sănătate și Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru funcția de ministru al Sănătății pe motiv că acesta a lansat un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României. Totodată, el a afirmat că nu va vota un guvern din care face parte acest ministru.

Inițiator și coordonator al echipei de specialiști care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului, profesorul Achimaș l-a acuzat în Comisia de Sănătate pe Alexandru Rafila de "neglijenţă criminală faţă de pacienţii bolnavi de cancer, prin neaplicarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului”.

“Aţi spus că faceţi norme, un neadevăr ca toate celelalte neadevăruri pe care le-aţi rostit. Nu faceţi norme, amânaţi aplicarea unei legi care trebuia aplicată, prin inventarea unei pseudolegi fără nicio valoare", a declarat prof. univ. dr. Achimaş-Cadariu.

Premierul desemnat Marcel Ciolacu l-a invitat ulterior la discuții pe deputatul PSD de Cluj și și-a asumat angajamentul că se va implica personal în procesul de implementare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului și că va ține aproape de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, cea mai afectată de tergiversarea aplicării actului normativ.

“Vă asigur că, în ceea ce mă privește, atunci când insist pentru implementarea legii, nu o fac din orgoliu. În fond, mi-am dus la capăt munca de parlamentar, odată ce actul normativ a fost promulgat. Aș putea să mă retrag. Dar ca medic nu pot ignora viața pacienților bolnavi de cancer. A reda acum speranța celor care văd în cancer o fatalitate a fost și este misiunea centrală a mandatului meu de parlamentar”, a mai spus profesorul Patriciu Achimaș Cadariu.

Ministerul Sănătății are obligația legală de a prezenta până în 30 iunie normele de aplicare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului. Planul Național de Combatere și Control a Cancerului a fost lansat în 19 ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni iar în 3 noiembrie 2022 Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu este medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, master în advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor în ştiinţe medicale și are o bogată activitate profesională, didactică şi de cercetare. Activitatea de cercetare se axează, în mare parte, pe chirurgia cancerului ovarian, factori de evoluţie şi prognostic în cancerul ovarian, evaluarea calităţii vieţii în oncologie, cancerul în sarcină, conservarea fertilităţii la pacientele oncologice, tumori rare.

Comenteaza