Video Daniel Buda, despre importanța Politicii Agricole Comune: „Fermierii români nu ar putea supraviețui fără fondurile europene”

Daniel Buda, despre importanța Politicii Agricole Comune: „Fermierii români nu ar putea supraviețui fără fondurile europene”
| Foto: Facebook.com/Daniel Buda

Politica agricolă comună (PAC) reprezintă un set de reguli și mecanisme care reglementează producerea, procesarea și comercializarea produselor agricole în Uniunea Europeană și care acordă o atenție sporită dezvoltării rurale.

Europarlamentarul clujean Daniel Buda, care este și vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare regională (AGRI), a fost invitat, la ZIUA LIVE, unde a vorbit despre importanța PAC.

Este foarte important să înțelegem că Parlamentul European sau Uniunea Europeană, în ansamblul său, este acea structură care ne-a garantat nouă pacea și stabilitatea la nivel europen. Aș putea spune chiar și la nivel mondial, timp de peste 70 de ani. Este foarte important să trimitem în PE oameni care să fie ancorați în realitățile din teren, care să înțeleagă nevoile României și să poată pună în aplicare în regulamente aceste realități.

Evident, sunt două mari politici în zona aceasta a UE cu implicare majoră în dezvoltarea și modernizarea României. Aici mă refer la Politica Agricolă Comună care ține de siguranța alimentară. În acest context, este foarte important să înțelegem că banii pe care îi dă UE către fermieri sunt bani prin care noi ne plătim, de fapt, o parte din mâncarea pe care o punem pe masă.

În același timp, este foarte important să înțelegem că avem și această Politică de Coeziune care reglementează axele de finanțare pe diverse paliere legat de dezvoltarea fiecărui stat membru. Știm foarte bine că, în momentul de față, avem următoarea situație: noi am primit aproximativ 94 de miliarde de euro de la UE și am dat către UE undeva în jur de 34 de miliarde.

Deci 60 de miliarde de euro sunt bani pe care România i-a primit în această perioadă de când este parte a Uniunii Europene. Spun aceste lucruri deoarece văd că partidele extremiste vin și pun sub semnul întrebării apartenența României la UE, apreciind că aceasta dăunează interesele țării și că noi ar trebui să fim suverani pe toate palierele.

Nu cred că putem vorbi de o viață sănătoasă, o viață care să fie într-o logică normală dacă suntem am fi în situația în care nu am fi membri ai UE. Cele 60 de miliarde de euro se regăsesc în diverse lucrări de infrastructură, vedem șantierele pe tot teritoriul României. Totodată, avem bani care se regăsesc în mediul economic și de afaceri”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

Liderul PNL Cluj spune că banii europeni se regăsesc în fiecare loc din România.

Acești bani vin să modernizeze și să dezvolte regiunile din Uniunea Europeană. Niciun primar nu ar putea să-și dezvolte comunitatea dacă nu ar avea la îndemână resurse europene. Mă întorc la agricultură și pot spune că este foarte important să înțelegem că fără fondurile europene din agricultură nu am reuși să ne dezvoltăm sectorul agricol, iar fermierii nu ar avea posibilitatea să supraviețuiască.

Trebuie să vedem cum alocăm resursele financiare inclusiv pe zona tânărului fermier. Dacă fermierii nu ar beneficia de fondurile europene, cu siguranță prețurile la alimente ar fi cel puțin duble. La kg de carne de porc ne-am duce la aproximativ 60 de lei/kg, la vită ne-am duce la peste 100 de lei/kg, litrul de lapte, unde suntem într-o zonă a nesimțirii incomensurabile la ce prețuri primesc fermierii la litrul de lapte, ei primesc 1,7 lei și îl regăsesc la raft la 10-12 lei.

Fără subvenții fermierii nu ar supraviețui în teren, iar cei care ar supraviețui ar trebui să vândă produsele la niște prețuri duble, dacă nu chiar triple”, a explicat Buda.

Comenteaza