Daniel Buda: Crescătorii de porci și de păsări, "pârliți și jumuliți" de Ministerul Agriculturii

Daniel Buda: Crescătorii de porci și de păsări, "pârliți și jumuliți" de Ministerul Agriculturii
Daniel Buda | Foto: European Parliament, Multimedia centre

Europarlamentarul PNL Cluj, Daniel Buda este de părere că ultima decizie a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care a declarat neeligibili o parte dintre fermieri, anulează eforturile acestora de a-și valorifica animalele cu sprijinul fondurilor europene.

"După ce până nu demult, le plângeau de milă crescătorilor de porci, iată că în aceste zile i-au înjunghiat mișelește pe la spate", a declarat europarlamentarul. MADR a transmis prin intermediul reprezentanților APIA faptul că o parte din cei care au aplicat în luna mai 2018 pentru Măsura 14 – subpachetele pe bunăstare nu sunt eligibili.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine a dialogat cu asociațiile europene din care face parte și a transmis faptul că legislația UE prevede posibilitatea plății retroactive, așa cum este și în acest caz. Măsura 14 a fost anunțată în cursul lunii mai și trebuia să se intre la plată de la 1 ianuarie 2018.

Politicianul spune că MADR refuză să sprijine fermierii români care au aplicat cu bună-credință pentru aceste fonduri și care au populat fermele timp de o jumătate de an, în baza asigurărilor venite de la APIA că vor primi banii europeni.

Daniel Buda susţine că MADR a informat fermierii de faptul că nu vor beneficia de sumele compensatorii de la UE, chiar dacă au îndeplinit toate condițiile de bunăstare superioare. Vor fi afectați peste 50 de fermieri crescători de păsări care cresc aproximativ 50 de milioane păsări pe an și crescători de porci care cresc în jur de 300.000 de porci/an.

"Având în vedere că majoritatea au proiecte în derulare, în absența fondurilor aferente măsurii de bunăstare, aceștia nu vor mai putea îndeplini obiectivele asumate prin proiect, fiind împinși astfel în pragul falimentului", a afirmat Daniel Buda.

"Solicit public Ministrului Agriculturii, Petre Daea, să respecte drepturile fermierilor care au îndeplinit condițiile pentru accesarea fondurilor aferente Măsurii 14. Interpretarea neconformă de către Ministerul Agriculturii a legislației europene și în defavoarea fermierilor nu face altceva decât să-i îndepărteze și mai mult pe fermierii români de perspectiva unei dezvoltări europene", a precizat europarlamentarul.

Comenteaza