„Cretinul proxenet”, „bişniţarul cerşetor” şi „şantajistul”. Cin` să fie, cin` să fie?

„Cretinul proxenet”, „bişniţarul cerşetor” şi „şantajistul”. Cin` să fie, cin` să fie?
Cititorii ZIUA de CLUJ sunt invitaţi să decripteze un mesaj extrem de violent, ca limbaj, al vicepreşedintelui PNL, senatorul Alin Tişe.

Nu cu multă vreme în urmă Alin Tişe lansa o veritabilă salvă de artilerie, un serial de comunicate de presă în care purta un război personal cu un cunoscut jurnalist clujean, căruia, însă, nu-i dădea numele, dar a cărui identitate nu era un secret pentru aproape nimeni. Fiind vorba de un coleg de breaslă de la o altă instituţie de presă, în mod firesc ZIUA de CLUJ nu avea de ce să se implice în vreun fel într-un război în care nu era parte, drept urmare n-am publicat nimic legat de acel subiect.

Acum Alin Tişe recidivează şi anunţă o nouă rafală de comunicate. În continuare, senatorul liberal nu pomeneşte vreun nume, dar ţintele s-au multiplicat. Şi de această dată identităţile celor vizaţi sunt mai mult decât transparente pentru orice persoană care a urmărit, fie şi din avion, evoluţia scenei politice şi administrative clujene din ultimii ani. Cum, de această dată, printre ţintele lui Tişe apar personaje politice care deţin sau au deţinut funcţii importante în administraţia locală, nu mai putem ignora un război care, acum, depăşeşte nivelul unei simple răfuieli personale. Vă prezentăm, mai jos, comunicatul integral făcut public de Alin Tişe.

„Nu am reacţionat până acum la nici o afirmaţie făcută despre mine şi mandatul meu la Consiliul Judeţean, deşi se urmarea discreditarea mea politică şi publică. A sosit momentul să le vorbesc în limbajul lor şi „pe limba lor". Mandatul meu a adus clujenilor proiectele pe care apoi diferiţi cretini proxeneţi interlopi şi bişniţari cerşetori nu au ştiut nici măcar să le finalizeze, dar să şi genereze altele noi. Am respectat deciziile colegilor mei din partid, însă, acum preocupările unor jeguri politice analfabete în complicitate penală cu diferiţi şantajişti îmi vizează familia, soţia şi băieţelul meu. Asta este inadmisibil şi intolerabil ! Toate aceste pe bani publici (!) şi minţind că apără legalitatea şi interesului public. Când nu cunosc măcar o singură lege! Îi cunosc pe aceşti nenorociţi incompetenţi şi le ştiu şi jocurile politice. Şi nu doar eu le ştiu ... Acest fapt este de o gravitate excepţională şi nu poate fi tolerat de către nici o persoană sau autoritate a statului. Jegurilor politice analfabete cu preocupări de proxeneţi interlopi şi şantajiştilor, plătiţi din bani publici, care execută oameni publici / politici le transmit că a sosit momentul să reacţionez. Va urma! Senator Alin Tişe"

O simplă analiză pe text ne arată că numărul personajelor vizate de Tişe este de trei. În ordine cronologică, primul ar fi „cretinul proxenet interlop", care, spre finalul mesajului, devine „jeg politic analfabet, cu preocupări de proxenet interlop". Cum am dedus că ar fi vorba de una şi aceeaşi persoană? Păi, mai întâi am remarcat identitatea ocupaţiei - „proxenet interlop". În al doilea rând e foarte probabil ca un cretin să fie şi analfabet, deşi reciproca nu e neapărat la fel de valabilă. Al doilea personaj, pomenit o singură dată, e „bişniţarul cerşetor". Ce-i uneşte pe „cretinul proxenet interlop" şi „bişniţarul cerşetor" este faptul că „nu au ştiut nici măcar să le finalizeze (proiectele pe care mandatul lui Tişe le-a adus clujenilor, potrivit aceluiaşi document - n.red.), dar să şi genereze altele noi". Prin urmare, deducem că „jegul politic analfabet" şi „bişniţarul cerşetor" i-au succedat lui Tişe în funcţia pe care acesta o deţinuse în mandatul la care face referire. În fine, cel de-al treilea personaj este "şantajistul", care, însă, ar putea fi un personaj multiplu. Tişe se referă la toate aceste personaje folosind pluralul, care pare, însă, un plural folosit cu intenţia falsă de a opaciza ceva mai mult identităţile ţintelor sale, în schimb el vorbeşte la un moment dat despre „diferiţi şantajişti", de unde deducem că ar putea fi mai mult de unul. Mai avem, de asemenea, o certitudine, afirmată în două rânduri de Tişe, faptul că „jegul analfabet" şi „şantajiştii" sunt plătiţi din bani publici. Atenţie, „plătiţi din bani publici" nu înseamnă neapărat că ar fi angajaţi la stat, sintagma se aplică şi celor care au diverse contracte cu instituţii ale statului.

După ce le-am dat, în măsura în care ne-am priceput, această mână de ajutor, provocăm cititorii ZIUA de CLUJ la un exerciţiu de imaginaţie sau de intuiţie. Aşteptăm să ne spuneţi cine credeţi că ar putea fi „jegul politic analfabet (cretinul) cu preocupări de proxenet interlop", „bişniţarul cerşetor", respectiv „şantajistul" sau „şantajiştii".

 

Etichete
Comenteaza