Cîţu: M-aș fi vaccinat cu oricare dintre vaccinuri/ Campania de vaccinare trebuie să continue

Cîţu: M-aș fi vaccinat cu oricare dintre vaccinuri/ Campania de vaccinare trebuie să continue
| Foto: gov.ro

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri, în contextul problemelor referitoare la vaccinul AstraZeneca, că s-ar fi vaccinat cu oricare dintre serurile disponibile și a precizat că de un an de zile "există o campanie împotriva acestor acţiuni pe care le ia Guvernul de a opri pandemia".

”În România, de un an de zile, există o campanie împotriva acestor acţiuni pe care le ia Guvernul de a opri pandemia. Este o campanie împotriva portului măştii în spaţiul public, împotriva măsurilor de distanţare şi este o campanie împotriva vaccinării. Din punctul meu de vedere, aceste acţiuni sunt similare cu acţiunea unor terorişti, pentru că a zădărnici această acţiune, această activitate a Guvernului care are ca obiectiv îmbunătăţirea sănătăţii tuturor, este acţiune care încearcă să submineze autoritatea statului”, a declarat Florin Cîţu, vineri, la Palatul Victoria.

Cîţu a precizat că actuala campanie de vaccinare trebuie să continue cu toate tipurile de vaccin, cu monitorizarea eventualelor efecte adverse, referindu-se la faptul că un lot al vaccinului AstraZeneca este suspectat că ar fi provocat efecte adverse grave.

"Campania de vaccinare trebuie să continue cu toate tipurile de vaccin, bineînţeles, cu monitorizarea tuturor efectelor adverse. Nu s-a schimbat nimic. În ceea ce priveşte tipul de vaccin care a fost ieri în discuţie în spaţiul public (AstraZeneca - n.r.), Agenţia Europeană spune foarte clar că nu există indicii în acest moment care să facă o legătură între cele câteva cazuri şi vaccin. De aceea, campania de vaccinare trebuie să continue, bineînţeles, cu monitorizarea efectelor adverse. La nivel european sunt deja 5 milioane de persoane vaccinate cu acest tip de vaccin şi avem, bineînţeles, o ţară, Marea Britanie, care-şi vaccinează toată populaţia. Ar fi greu de crezut că un Guvern ar fi aşa de iresponsabil", a declarat premierul.

Cîțu a mai precizat că, dacă s-ar fi putut, s-ar fi vaccinat cu "oricare dintre tipurile de vaccin".

”Aș vrea să fie foarte clar, eu am spus din prima zi: dacă s-ar fi putut, m-aș fi vaccinat cu oricare dintre tipurile de vaccin. M-am vaccinat cu ce a fost atunci. Dar dacă va fi o șansă în viitor, dacă trebuie să ne vaccinăm din nou, bineînțeles, mă voi vaccina cu ce va fi atunci. Deci, am încredere în experți și, în special, în experții Agenției Europene a Medicamentului”, a precizat şeful Executivului.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat joi seară că retrage dozele de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia.

Comenteaza