Cine vor fi consilierii judeţeni ai Clujului

Cine vor fi consilierii judeţeni ai Clujului
Chiar dacă rezultatul final al alegerilor pentru Consiliul Judeţean (CJ) Cluj nu a fost anunţat încă, există deja o certitudine: doar trei partide, PNL, PSD şi UDMR, au depăşit pragul electoral şi vor avea consilieri judeţeni.

După prima distribuire a mandatelor de consilier judeţean, dată de scorul final pe care îl vor înregistra cele trei partide, acestea vor mai primi fiecare câteva mandate în plus, prin redistribuirea voturilor celor care nu au făcut pragul de 5%.

Ca şi în mandatul trecut, la alegerile de duminică de la Cluj au fost puse în joc 37 de mandate de consilier judeţeni. Conform rezultatelor parţiale pe judeţ, PNL va obţine sigur 17 mandate de consilier judeţean, la care s-ar mai putea adăuga 1 sau 2, la redistribuire.

Primii 17 candidaţi ai PNL la CJ Cluj sunt Alin Tişe, Marius Mânzat, Călin Tuluc, Mariana Leş, Dorel Secară, Cosmin Todea, Cristian Haiduc, Ligia Pop, Anca Hodorogea, Horea Simplicean, Dan Gavrea, Nicolae Groşan, Marinel Andro, Iuliu Sâmărtean, Marinela Marc, Dumitru Drăghici şi Marius Bălaş. Următorii doi candidaţi pe lista PNL sunt Gabriela Gârboan şi Angela Marchiş.

Tot potrivit rezultatelor parţiale, PSD va obţine aproape sigur 10 mandate de consilier judeţean, la care s-ar putea adăuga 1 sau 2 în plus la redistribuire.

Primii 10 candidaţi ai PSD la CJ Cluj sunt Cornel Itu, Remus Lăpuşan, Valentin Cuibus, Vasile Sălătioan, Elena Chiorean, Cristian Matei, Alin Popovici, Laurenţiu Oprea, Vladimir Mătuşan şi Vasile Ilea. Ţinând cont de faptul că Matei a fost ales primar al municipiului Turda, locul său va fi ocupat de următorul candidat pe listă, Călin Fărgaciu. Următorii doi candidaţi pe lista PSD la judeţ sunt Petre Pop, care a pierdut bătălia pentru Primăria Câmpia Turzii, şi Ariton Nati, fost lider la Blocul Naţional Sindical Cluj.

Un alt loc de consilier judeţean care s-ar putea elibera va fi cel obţinut de deputatul Cornel Itu, care este candidatul PSD la funcţia de preşedinte al CJ Cluj, dar în cazul în care PNL va reuşi să-şi impună candidatul, pe Alin Tişe, atunci sigur Itu va rămâne în parlament.

"Voi hotârî în funcţie de alianţele pe care vom reuşi să le realizăm în următoarea săptămână. Eu mai sper că vom reuşi să realizăm majoritatea la CJ Cluj şi că voi câştiga preşedinţia instituţiei. Oricum, eu am 14 zile, din momentul în care se anunţă oficial rezultatul alegerilor, să mă decid dacă rămân în parlament sau la consiliul judeţean", a declarat Cornel Itu, pentru ZIUA de CLUJ. În cazul în care Itu nu va fi consilier judeţean, un alt pesedist va urca un loc pe listă, este vorba de cel de-al 14-lea candidat, Ioan Bota.

UDMR îşi va conserva cele 5 locuri de consilier judeţean pe care le-a deţinut în perioada 2012-2016 şi ar mai putea lua încă 1 sau 2 tot la redistribuire. Cei 5 candidaţi ai uniunii sunt Vakar Istvan, Deak Ferencz, Balla Fransisc, Lorinczi Zoltan şi Enyedi Tamas. Următorii candidaţi ai UDMR sunt Keizer Robert şi Szocs Endre.

Preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei vor fi aleşi prin votul secret al majorităţii consilierilor judeţeni, în şedinţa de constituire a CJ Cluj.

Comenteaza