News alert Cine este noul premier al Marii Britanii

Cine este noul premier al Marii Britanii
| Foto: europafm.ro

Liz Truss a fost numită luni lider al Partidului Conservator, aflat la guvernare, şi viitor prim-ministru al Marii Britanii, într-un moment în care ţara se confruntă cu o criză a costului vieţii, tulburări industriale şi recesiune.

După săptămâni întregi de competiţie la conducerea partidului, care a opus-o pe Truss lui Rishi Sunak, fost ministru de finanţe, anunţul declanşează începutul preluării ştafetei de la Boris Johnson.

Johnson a fost forţat să îşi anunţe demisia în iulie, după luni de scandal, iar marţi se va deplasa în Scoţia pentru a se întâlni cu regina Elisabeta pentru a-şi prezenta oficial demisia. Succesoarea sa său îl va urma şi i se va cere să formeze un guvern.

Truss va deveni al patrulea prim-ministru al conservatorilor de la alegerile din 2015. În această perioadă, ţara a fost zguduită de mai mute crize, iar acum se confruntă cu ceea ce se preconizează a fi o recesiune de lungă durată, declanşată de inflaţia galopantă care a atins 10,1% în iulie.

Ministru de externe sub conducerea lui Johnson, Truss, în vârstă de 47 de ani, a promis să acţioneze rapid pentru a aborda criza costului vieţii din Marea Britanie, afirmând că în decurs de o săptămână va veni cu un plan pentru a aborda creşterea facturilor la energie şi pentru a asigura aprovizionarea viitoare cu combustibil. Într-un interviu televizat duminică, ea a refuzat să dea detalii despre măsurile care, spune ea, vor linişti milioane de oameni care se tem că nu vor putea plăti facturile la combustibil în apropierea iernii.

Ea a refuzat să comenteze un raport potrivit căruia planul său energetic ar putea depăşi 100 de miliarde de lire sterline (115 miliarde de dolari), dar parlamentarul care va fi ministrul său de finanţe, ministrul afacerilor Kwasi Kwarteng, a scris luni că guvernul îşi poate permite să împrumute mai mult pentru a finanţa sprijinul pentru gospodării şi întreprinderi.

Truss se confruntă cu o listă lungă, costisitoare şi dificilă de probleme, despre care parlamentarii opoziţiei spun că este rezultatul a 12 ani de guvernare conservatoare slabă. Mai mulţi au cerut alegeri anticipate - lucru pe care Truss a spus că nu îl va permite.

Noul premier a declarat că va numi un cabinet puternic, renunţând la ceea ce o sursă apropiată ei a numit un "stil prezidenţial" de guvernare, şi va trebui să lucreze din greu pentru a convinge unii parlamentari din partidul său care l-au susţinut pe Sunak în cursă.

Marea Britanie a rămas în urmă faţă de alte ţări europene importante în ceea ce priveşte oferta de sprijin pentru facturile de energie ale consumatorilor, pe care parlamentarii opoziţiei o pun pe seama unui guvern incapabil să acţioneze în timp ce conservatorii concurau pentru conducerea ţării. În luna mai, guvernul a stabilit un pachet de sprijin de 15 miliarde de lire sterline pentru a ajuta gospodăriile cu facturile la energie, ca parte a schemei sale de sprijin pentru costul vieţii, în valoare de 37 de miliarde de lire sterline.

Comenteaza