Cine este generalul Nicolae Ciucă și ce șanse are să treacă de votul din Parlament

Cine este generalul Nicolae Ciucă și ce șanse are să treacă de votul din Parlament
| Foto: zf.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, joi, că a decis să-l desemneze pe Nicolae Ciucă, propunerea PNL, pentru a forma un nou Guvern.

Anunţul șefului statului a fost făcut după consultările de joi de la palatul Cotroceni la care au participat toate partidele parlamentare.

„Am fost foarte mulţumit şi bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare... mi-a fost propus Nicolae Ciucă... am decis să desemnez drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

Preşedintele a explicat de ce l-a desemnat pe Nicolae Ciucă. „Discuţiile de astăzi au fost considerabil mai bune decât ultimele discuţii, am reiterat că acum este nevoie de o soluţie reală, acum criza politică trebuie să se încheie. Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări politice, a durat prea mult această criză... Avem criza pandemică, avem o situaţie dramatică în spitale, preţurile la energie cresc, este nevoie de un guvern cu puteri depline”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Ce şanse are un cabinet Nicolae Ciucă să treacă

Pentru a trece de votul din Parlament Nicolae Ciucă are nevoie de cel puţin 233 de voturi. Pentru a obţine acest număr el are două scenarii de lucru.

• un guvern minoritar cu UDMR, dar votat de PSD;

• refacerea coaliţiei PNL - USR - UDMR.

Premierul desemnat a anunţat că va purta negocieri cu toate partidele "responsabile". Scenariul cel mai probabil în acest moment este un guvern minoritar susţinut de PSD la vot. PSD va avea o şedinţă în acestă seară în care va fi discutată posibilitatea de a susţine guvernul Ciucă pe o perioadă limitată dată fiind situaţia pandemică şi energetică.

Cine este Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă este actualul ministru al Apărării. De asemenea, este un militar de carieră şi a fost prezent la numeroase misiuni militare în afara ţării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (sau Scorpionii Roşii) pe care l-a condus în Afganistan şi apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 şi apoi a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare şi instrucţie, pentru ca în 1993 să ajungă ofiţer de stat major în biroul operaţii.

În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă. Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

Nicolae Ciucă a fost implicat într-un scandal iscat la sfârşitul anului 2019 între Ministerul Apărării şi Klaus Iohannis. Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire cu un an a mandatului gemeralului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinta CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării Gabriel Leş au acuzat că preşedintele nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN. Situaţia a fost dezbătută în instanţă, care a dat câştig de cauză Administraţiei Prezidenţiale.

Comenteaza