Cazul judecătorului Dănileț ajunge până la Comisia Europeană

Cazul judecătorului Dănileț ajunge până la Comisia Europeană

USR va sesiza Comisia Europeană în legătură cu decizia pe care aceștia o consideră „absurdă”, a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ, anunţă vicepreşedintele Uniunii Dan Barna.

După reacția lui Dacian Cioloş, care nu este de acord cu excluderea din magistratură a judecătorului clujean Cristi Dănileț, a venit o altă replică și din partea lui Dan Barna.

„Ştiu că după acest an de crize şi dezamăgiri politice majore mulţi dintre cei care am fost în stradă la Colectiv şi la Ordonanţa 13 simţim o mare frustrare şi dezamăgire şi lehamite. Ceea ce i s-a întâmplat însă ieri judecătorului Cristi Danileţ ne aruncă înapoi direct în <liniştea> regimului Iliescu Năstase, direct în (ne)justiţia lui Rodica Stănoiu.

Să ne dăm bătuţi, să tăcem dezamăgiţi, să abandonăm comod ar însemna că toţi anii aceştia din urmă, cu toate speranţele lor au fost degeaba.  Ar însemna să ridicăm din umeri şi să ne înclinăm în faţa abuzului grosolan al unui sistem care are din nou sentimentul că si-a tras ţara la cheie. Nu, eu nu voi accepta asta, nu, USR nu va accepta asta”, a afirmat Dan Barna.

Fostul candidat la prezidențiale afirmă că USR va sesiza forurile europene.

„Vom sesiza, şi colegul Stelian Ion lucrează deja la text, Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ. La rândul său, deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la care participă astăzi (marţi - n.r.).

Ceea ce se întâmplă zilele acestea în justiţie este un atac grav şi un avertisment, pe care l-am mai trăit, la adresa magistraţilor independenţi. E o nouă etapă a unui război care din păcate nu dă semne că se apropie de final. Din contră chiar. Coaliţia de guvernare şi preşedintele României trebuie să se delimiteze ferm de aceste atacuri înainte de a pune România pe lista statelor în care statul de drept nu mai funcţionează.

O astfel de evoluţie nu numai că afectează imaginea ţării dar riscă, într-un final, să ducă şi la grave pierderi financiare. PSD, PNL şi UDMR trebuie să înţeleagă că au de învins o pandemie, au de administrat economia, au de găsit soluţii la nenumărate probleme. Nimeni nu a ieşit până acum câştigător dintr-un război pentru îngenuncherea justiţiei şi nu Polonia este exemplul de urmat”, conchide Barna.

Cristi Dănileţ, judecător din cadrul Tribunalului Cluj, a fost exclus din magistratură, abaterea reţinută fiind „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiţiei”, după ce a postat, pe TikTok două filmuleţe. Magistratul spune că imaginile nu au legătură cu profesia şi este viaţa lui privată.

Comenteaza