Cazanciuc: Preşedintele a fost informat despre propunerea ca Horodniceanu să preia şefia DIICOT

Cazanciuc: Preşedintele a fost informat despre propunerea ca Horodniceanu să preia şefia DIICOT
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune că preşedintele Klaus Iohannis a fost informat despre propunerea ca Daniel Horodniceanu să preia şefia DIICOT, el adăugând că şeful statului va stabili dacă este sau nu de acord cu această nominalizare după ce magistratul va fi audiat la CSM.

Robert Cazanciuc a fost întrebat de jurnalişti, marţi, la Bruxelles, dacă s-a consultat cu şeful statului privind propunerea magistratului Daniel Horodniceanu pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, ministrul răspunzând afirmativ.

"Preşedintele a fost informat despre această propunere. Evident, nu a aflat din spaţiul public", a spus Cazanciuc.

De asemenea, întrebat dacă preşedintele a fost de acord cu această nominalizare, ministrul Justiţiei a declarat că Horodniceanu este "un procuror integru, cu foarte multă experienţă".

"Dacă va fi sau nu de acord o să vedem la finalul procedurii, după audierile de la CSM, unde sunt convins că domnul Daniel Horodniceanu se va prezenta foarte bine, aşa cum, de altfel, arată întreaga carieră a domniei sale. Este un procuror cu foarte multă experienţă, un procuror integru, un procuror cu spirit de echipă, aşa cum are nevoie nevoie DIICOT în momentul de faţă", a adăugat Cazanciuc.

Daniel Constantin Horodniceanu, care în prezent este şeful DIICOT Iaşi, a fost propus în 9 aprilie de către ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, recomandarea fiind trimisă Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei se preciza că în momentul în care a fost ales Horodniceanu s-a ţinut cont de faptul că acesta are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar şase ani a ocupat funcţii de conducere.

De asemenea, experienţa managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcţia de procuror-şef al DIICOT Iaşi în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015, mai preciza sursa citată.

Procurorul Daniel Horodniceanu va susţine, pe 4 mai, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), interviul pentru funcţia de procuror şef al DIICOT.

Astfel, în perioada 10 - 30 aprilie, este pus în dezbatere publică proiectul de management al lui Daniel Constantin Horodniceanu, în aceeaşi perioadă fiind făcute verificări asupra candidatului.

Funcţia de procuror-şef al DIICOT a rămas vacantă după ce Alina Bica a fost arestată în dosarul de corupţie privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.

Pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT au candidat şase procurori au - adjunctul procurorului şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cea care asigură interimatul postului de şef al DIICOT, Nicolae Lupulescu, procuror militar şef adjunct secţie în cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, din Direcţia Naţională Anticorupţie, Adrian Glugă, procuror şef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror şef în cadrul Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice, de la Structura centrală a DIICOT, Cătălin Laurenţiu Borcoman, şeful DIICOT Braşov şi Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT Iaşi - aceştia fiind audiaţi în 18 martie la Ministerul Justiţiei.

 

Comenteaza