Câţi români mai votează PSD şi PNL. Mişcarea Populară şi PRM, surprizele din sondaje

Câţi români mai votează PSD şi PNL. Mişcarea Populară şi PRM, surprizele din sondaje
Cele două mari partide de pe scena politică stau umăr la umăr în sondaje. Partidul lui Traian Băsescu, Mişcarea Populară, obţine un scor neaşteptat. Ce şanse au Dacian Cioloş şi Vasile Dâncu să ajungă la şefia PNL, respectiv PSD

PNL conduce cu 35% din opţiunile electoratului, urmat foarte aproape de PSD, cu 34%, arată un sondaj realizat de Agenţia de Rating Politic în perioada 2 - 6 decembrie 2015.

Cercetarea, realizată la 1 an de la alegerile prezidențiale și cu 6 luni înainte de alegerile locale, indică o reașezare pe coordonate noi a pieței politice, susţin autorii sondajului.

Partidele mari, PSD și PNL, revin în "matca" obișnuită pentru partidele lider, cu scoruri în plaja 30-37%. PNL conduce cu 35% din opțiuni, urmat foarte aproape de PSD cu 34%, arată datele obţinute de Agenţia de Rating Politic.

Surpriza o constituie partidul fostului preşedinte, Mişcarea Populară. „Noul discurs, în ton mai radical, al lui Traian Băsescu tractează MP într-o zonă de relevanță, pe locul 3, cu 7,5%", au declarat autorii sondajului.

ALDE şi PRM sunt celelalte două formaţiuni care ar reuşi să treacă pragul electoral dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare. Patidul condus de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, rezultat din fuziunea PLR și PC, ar obţine 6,5% din voturi. Se remarcă şi revirimentul PRM, care ar strânge 5% din sufragii.

Sub pragul electoral de cinci procente se situează UDMR (4%), UNPR (2,5%), PNŢCD (2,5%), partidul Monicăi Macovei, M10 (1,5%), şi cel al lui Mircea Geoană, PSRO (1,5%).

În ultima vreme s-a vehiculat în mediile politice varianta apariţiei unui nou partid, de tip „prezidenţial", iar Agenţia de Rating Politic i-a întrebat pe români cum s-ar poziţiona într-un astfel de caz. „Un partid nou, susținut de Klaus Iohannis și Dacian Cioloș, ar fi recepetat pozitiv și ar aduna adepți de la toate partidele și dintre nehotărâți. 35% din toți alegătorii se declară deschiși spre o asemenea idee", declară autorii sondajului.

De asemenea, sondajul a relevat fapotul că românii așteaptă noi proiecte politice (51%). „Recentele evenimente, protestele și nemulțumirile au amplificat această dorință", susţin sociologii. Totuşi, există şi un orizont de așteptare pozitiv pentru o reformă a partidelor: 60% dintre cei chestionaţi consideră că actualele partide se pot reforma.

Corupția rămâne principala problemă de credibilitate a candidaților în alegeri. Aproape jumătate dintre respondenţi (48,5%) au declarat cel mai important criteri de a selecta politicieni credibili este să nu fie corupţiin. Următoarele criterii de selecţie sunt competenţa (21%), să nu fie urmăriţi sau condamnaţi penal (9%), să aibă o declaraţie de avere corectă (8%).

Agenţia de rating Politic a testat şi două scenarii vehiculate de mass-media în ultima vreme: "racolarea" liderilor actualului guvern de către PNL, respectiv PSD. Doar în PNL ar fi susţinută o astfel de variantă. Venirea lui Dacian Cioloș la conducerea PNL este susţinută de 51% dintre votanţii partidului, în timp ce la PSD venirea lui Vasile Dâncu la conducerea partidului este susţinută doar de 33% dintre votanţii social-democraţi.

Sondajul a fost realizat de Agenţia de Rating Politic în perioada 2 - 6 decembrie 2015, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia României de 950 de persoane, prin interviuri telefonice (CATI), şi are o eroare de 3,2%. Agenţia de Rating Politic este condusă de Cristian Andrei.

 

Comenteaza