Buda: "Guvernul PSD-ALDE, groparul mediului privat și al românilor!"

Buda: "Guvernul PSD-ALDE, groparul mediului privat și al românilor!"
Daniel Buda, europarlamentar PPE | Foto: © European Union - Source: EP

Europarlamentarul clujean, Daniel Buda, spune că datele unui sondaj anual realizat de Banca Europeană de Investiţii, indică faptul că activitatea de investiții din România rămâne una dintre cele mai scăzute din UE.

"Guvernanții pun bețe în roate nu doar investitorilor străini, ci și antreprenorilor români", spune Daniel Buda, întrucât, conform sondajului anual realizat de Banca Europeană de Investiţii, activitatea de investiții din România rămâne una dintre cele mai scăzute din UE, în condiţiile în care numai 68% dintre firme au investit în ultimul exerciţiu financiar, comparativ cu 87% la nivelul UE.

Potrivit preşedintelui PNL Cluj, sondajul anual privind investiţiile reprezintă un instrument important ce furnizează date esențiale privind activitatea de investiţii a firmelor româneşti, planurile acestora, dar și obstacolele în calea investițiilor. Europarlamentarul spune că numărul firmelor care nu au investit, în ultimii ani, în maşini, utilaje şi echipamente bazate pe tehnologie de vârf este peste nivelul din UE.

"Acest sondaj arată că deficitul de investiţii perceput care exprimă ponderea firmelor care nu au investit suficient în ultimii ani, se situează peste nivelul UE, adică 20% faţă de 16%. Acest fapt confirmă rata scăzută a investiţiilor la nivel macroeconomic. Ponderea medie a maşinilor, utilajelor şi echipamentelor bazate pe tehnologie de vârf este una dintre cele mai scăzute din UE, o pondere scăzută având şi parcul imobiliar eficient din punct de vedere energetic. 
Principalele obstacole care limitează nivelul de investiții sunt date de gradul ridicat de incertitudine în ceea ce privește reglementările, lipsa de previzibilitate, modificările multiple ale reglementărilor privind întreprinderile, piața muncii, dar nu numai. De asemenea, investitorii atrag atenția că infrastructura de transport precară reprezintă un impediment major pentru firmele românești comparativ cu întreprinderile similare din Uniunea Europeană", mai spune Buda.

"Din păcate, tendința Guvernului PSD-ALDE rămâne aceea de a acorda prioritate cheltuielilor de consum în ceea ce privește gestionarea banilor publici, nivelul de investiții fiind scăzut, iar stimulentele pentru mediul privat fiind aproape inexistente. Guvernanții rămân corigenți în ceea ce privește dezvoltarea țării, alegând să încurajeze o creștere economică artificială, bazată pe consum și să îngroape definitiv mediul privat!", conchide europarlamentarul clujean.

Comenteaza