Bătălia pentru Prefectura Cluj: Cîmpean - Chirilă - Tasnadi. Cine îi va lua locul lui Abrudean, favorit să ajungă la București

Bătălia pentru Prefectura Cluj: Cîmpean - Chirilă - Tasnadi. Cine îi va lua locul lui Abrudean, favorit să ajungă la București

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, are șanse foarte mari să fie numit în funcția de secretar general al guvernului condus de Florin Cîțu. Plecarea sa la București deschide lupta între PNL, USR-PLUS și UDMR pentru postul vacant, o rampă de lansare în "politica mare" pentru viitorul ocupant al fotoliului.

"Bătălia” la Cluj pentru postul de prefect se dă zilele acestea și este un meci în patru. Dintre PNL, USR, PLUS și UDMR, nici unul nu pare că va preda armele și se va retrage din această cursă fără a emite pretenții.

Din partea liberalilor, favorit ar fi șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, care a ratat la „mustață” intrarea în Parlament, fiind pe poziția cincea a Partidului Național Liberal Cluj pentru Camera Deputaților, la alegerile generale din 6 decembrie. Cîmpean are girul primarului Emil Boc, fiind susținut de către acesta pentru funcția de prefect al Clujului.

ZIUA de CLUJ l-a contactat pe Cîmpean pentru a afla mai multe detalii referitoare la acest subiect. „Nu am luat încă în calcul în forurile statutare această decizie, nu pot să confim și nici să infirm. Săptămâna aceasta se va decide; dar din păcate nu pot spune prea multe”, a declarat Cîmpean, pentru ZIUA de CLUJ.

De cealaltă parte, în alianța USR-PLUS s-a detașat ca favorit tânărul avocat Radu Chirilă. În cursă la USR mai sunt Levente Elek, Romana Harosa și Ciprian Rigman. Chirilă, în vârstă de 32 de ani, este de profesie jurist, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai și este membru în Baroul Cluj.

„N-aș zice că există favoriți, pentru că în momentul de față nu se știe absolut nimic. Noi avem intern o procedură destul de clar stabilită, în sensul că urmează să se aleagă posturile de prefect și subprefect în funcție de un anumit calcul. În funcție și de alegerile interne din PNL și UDMR, ce județe își doresc ei, vedem ce o să fie la filiala din Cluj.

Din USR ne-am depus mai mulți o candidatură să zic așa, mai mult o intenție în momentul de față. Pe listele noastre sunt vreo 5-6 persoane interesate. Urmează să vedem, în funcție de ce va veni de la centru, cum se împart și ce va veni la Cluj. Sunt sigur că oricine va fi, indiferent că e de la USR sau PLUS, va fi o persoană capabilă și de încredere să preia atribuțiile de prefect și subprefect”, ne-a explicat Radu Chirilă.

De la PLUS Cluj se vehiculează numele Alexandrinei Nan, fost judecător al Consiliului Superior al Magistraturii, în perioada 2005-2010. Din partea UDMR, după afirmațiile liderului filialei Cluj, Csoma Botond, care a spus că formațiunea își dorește postul de prefect al Clujului, este înaintat numele avocatului Istvan Szilard Tasnadi.

Rămâne de văzut cine va avea câștig de cauză în această competiție, dar cert este că decizia se va lua la București, în ședința coaliției. Conform împărţirii dintre cele trei formațiuni politice de la guvernare, PNL are dreptul la 23 de prefecţi şi la 47 de subprefecţi, USR-PLUS va numi 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, în timp ce UDMR decide cinci prefecţi şi 10 subprefecţi.

De asemenea, executivul a aprobat modificarea ordonanței de urgență a guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, referitoare la statutul prefectului şi al subprefectului. Aceste funcţii urmează să fie de demnitate publică, iar cei care le dețin vor putea fi membri de partid.

Comenteaza