Băsescu Vodă, viitorul preşedinte al Moldovei?

Băsescu Vodă, viitorul preşedinte al Moldovei?
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, l-a chemat pe Traian Băsescu să continue lupta dincolo de Prut după ce nu va mai fi preşedintele României.

Obligat să-şi încheie, anul viitor, cariera de preşedinte al României, Traian Băsescu ar putea încerca să-şi continue funcţia în Republica Moldova. Cel puţin asta i-a sugerat primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, Băsescu declarând că n-ar fi exclus să solicite cetăţenia moldovenească după ce nu va mai fi preşedinte la Bucureşti. Politicienii clujeni privesc cu scepticism, dacă nu chiar cu ironie o asemenea posibilă evoluţie a cariere politice a lui Băsescu.

Alintat de partizanii unionişti de pe străzile Chişinăului cu apelativul Băsescu Vodă, preşedintele României a declarat că, după ce-şi va încheia mandatul la Cotroceni ar putea solicita cetăţenia moldovenească. Chirtoacă i-a propus chiar să-şi repete în Moldova traseul politic din România, sărind, însă peste etapa ministru al Transporturilor. „Întâi primar general al capitalei, apoi preşedinte", a explicat Chirtoacă traseul politic pe care i-l prevede lui Băsescu de partea stângă a Prutului. Între foştii colegi de partid ai lui Băsescu părerile sunt împărţite.

„Din câte am înţeles, Băsescu a declarat că nu-l interesează preşedinţia Moldovei, aşa că, deocamdată, eu iau de bune declaraţiile lui", s-a limitat să comenteze vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe. În schimb, preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda crede că lui Băsescu i s-ar potrivi haina de preşedinte al Republicii Moldova. „Aşa cum a fost un preşedinte foarte bun pentru România, într-o perioadă dificilă şi a reuşit să reechilibreze ţara, nu văd de ce Traian Băsescu n-ar fi un preşedinte foarte bun şi în Republica Moldova sau în orice altă ţară", a declarat Buda.

Ceva mai apropiat de preşedinte decât democrat-liberalii, proaspătul membru al Mişcării Populare, Adrian Papahagi, susţine că Băsescu n-ar fi chiar „aşa de obsedat" să fie preşedinte. „Acelea au fost declaraţii pentru amuzamentul presei. Cu adevărat de remarcat a fost excelenta primire pe care i-au făcut-o moldovenii lui Traian Băsescu şi declaraţia sa memorabilă că românii şi moldovenii au acelaşi cod genetic. Altfel, Băsescu nu e aşa obsedat să rămână preşedinte pe viaţă", a afirmat Papahagi.

Pentru reprezentanţii USL, ipoteza unui Băsescu preşedinte la Chişinău este mai degrabă prilej de ironii. „Poate fi preşedinte ori în Moldova, ori, i-aş propune eu, în Transnistria, poate chiar începând de anul acesta, declanşând alegeri anticipate. Nouă, românilor, ne-ar face o bucurie mult mai mare dacă ar pleca cât de repede, aşa cum i-au cerut-o atâtea milioane de oameni", a comentat vicepreşedintele PNL, Horea Uioreanu preşedintele consiliului judeţean.
Preşedintele PSD Cluj-Napoca, sub-secretarul de stat Mircea Jorj, îl vede mai degrabă preşedinte într-o ţară situată ceva mai la est decât Republica Moldova. „Eu credem că va merge într-o ţară cu regim totalitar, gen Coreea de Nord, care i s-ar potrivi ca o mănuşă. Probabil vrea să-şi desăvârşească planul malefic într-o ţară care abia începe să se alinieze la normele europene, în care poate acumula capital primitiv, ca atunci când a fost ministrul Transporturilor şi a vândul flota României. Oricum, ar fi o binecuvântare pentru români să plece din ţara pe care distrus-o destul în aceşti ani. Ideal ar fi să plece cât de repede, dacă se poate", a comentat Jorj.

„Cred că au fost mai mult afirmaţii simpatice", a fost singurul comentariu pe care a găsit de cuviinţă să-l facă senatorul UDMR Laszlo Attila.

Comenteaza