ANALIZĂ | „Valul de reacții și proteste va mai continua o vreme” / Guvernul, „scuturat în mod serios, de la toamnă”
- Scris de Anca Colibasanu
- azi, 16:02
- Politica
- Ascultă știrea

Întreaga societate românească e în fierbere după ce Guvernul Bolojan a decis să impună o serie de măsuri fiscale dure, care vor lovi aproape toate sectoarele economice: măriri de TVA, taxe, accize, tăieri de burse, de salarii, concedieri...iar lista ar putea continua. Pe toate le vom simți în propriile buzunare.
Dar, cum era de așteptat, privilegiile politicienilor au rămas în picioare, iar pensiile speciale au scăpat și de data asta de la tăieri. Nu vom mai auzi de ele abia odată cu un al doilea pachet de măsuri care vor fi anunțate în scurt timp, au mai dat asigurări guvernanții.
Până atunci, însă, oamenilor simpli nu le rămâne decât să își strige nemulțumirile în stradă și să protesteze, cum de altfel s-a și întâmplat deja.
Analiștii politici contactați de ZIUA de CLUJ atrag atenția că, din nou, decidenții politici profită de faptul că e vară, iar românii sunt prin vacanțe, așa încât nu sunt neapărat atenți la ce se întâmplă pe scena politică. La toamnă, însă, s-ar putea ca rândurile nemulțumiților să se îngroașe.
George Jiglău: „Politicile de austeritate nu sunt niciodată bine primite “
Analistul politic clujean George Jiglău subliniază că rareori putem vedea, simultan, reacții critice din partea bugetarilor, sindicatelor și patronatelor, ceea ce e un lucru bun. Furia oamenilor ar putea lua amploare dacă politicienilor nu li se vor reduce privilegiile, spune el.
„Era clar încă din perioada de negocieri pentru noul guvern că urmează măsuri de redresare fiscală care vor produce deranj. Odată ce ele au devenit concrete și se știe cine și în ce măsură urmează să fie afectat imediat, reacțiile au căpătat o amploare firească, deoarece ele lovesc în mai multe zone ale societății. Rareori vedem reacții critice simultan din partea bugetarilor, patronatelor, sindicatelor. Cred că aceste reacții sunt, în principiu, un lucru bun.
Oricând autoritatea politică este contestată - și din zone diferite ale societății și economiei - e un lucru bun pentru o democrație. Politicile de austeritate nu sunt niciodată bine primite și acest val de reacții și proteste cred că va mai continua o vreme, dincolo de momentul intrării în vigoare a măsurilor, la 1 august. Apoi cred că vom asista la o domolire, lumea se va mai obișnui cu aceste măsuri, dar s-ar putea să asistăm la un nou val de proteste mai ales cu caracter social, din partea celor cu venituri mici care vor suporta și mai mult costurile creșterilor TVA-ului sau reducerea veniturilor, către toamnă, iarnă, odată cu creșterea costurilor cu încălzirea - mai ales dacă vom asista și la noi creșteri de prețuri ale energiei - începerea școlii sau creșteri de prețuri la alimente în perioada sărbătorilor de iarnă”, subliniază George Jiglău.
În opinia analistului politic clujean, va fi important de văzut cine va organiza aceste proteste.
„Ar putea fi o importantă nuanță politică - dacă AUR preia controlul dinamicii sau poate chiar din interiorul coaliției, anumite zone ale PSD sau din USR în relație cu mediul de afaceri. Sau organizarea ar putea rămâne în special în zona sindicatelor sau a anumitor ONG-uri. Va fi important de văzut cum va arăta și al doilea pachet cu măsuri anunțat de premierul Bolojan, care ar trebui să rezolve extrem de concret problema privilegiilor de tip „pensie specială”. Dacă acolo se vor întâmpla lucruri similare cu ce am văzut legat de taxarea jocurilor de noroc, aproape dispărută fără explicații după anunțul inițial, atunci cred că se va naște din nou multă furie în societate, pe bună dreptate. Ca imagine și comunicare, e foarte important ca această austeritate impusă să vină la pachet cu un mesaj foarte clar de eliminarea a privilegiilor pentru anumite grupuri politice, de business, din sistemul public și privat, care au prosperat fără nici o justificare în ultimii ani.
Dacă privilegiații sunt exceptați, legitimitatea și așa subțire a acestor măsuri, vă dispărea complet”, consideră George Jiglău.
Sergiu Mișcoiu: „PSD este într-o situație dificilă”
Cel mai recent sondaj INSCOP dat publicității a relevat faptul că PSD a pierdut mult din procente față de anul trecut, iar AUR se află în topul preferințelor românilor, la ora actuală. Guvernul proaspăt instalat va fi însă și mai scuturat, în perioada următoare, mai cred analiștii politici.
Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, crede, la rândul său, că protestele vor lua amploare, iar PSD se va repoziționa, la un moment dat, în actuala coaliție.
„Ne putem aștepta la mișcări de stradă de o anumită amploare, așa cum am văzut deja în momentul în care Guvernul și-a asumat răspunderea pentru pachetul de reforme. Sindicatele din învățământ abia au reușit să mobilizeze 2000 de oameni în fața Guvernului. Ne putem aștepta deci să fie o amploare destul de redusă, deși vom avea cu siguranță proteste și acțiuni prin care diverse categorii sociale își vor arăta nemulțumirea.
Acestea vor crește în amploare prin toamnă, probabil, mai trebuie spus că totdeauna când sunt luate asemenea măsuri, vara este un avantaj pentru guvern pentru că acesta reușește să escamoteze posibilitatea unor proteste de amploare folosind faptul că lumea este în vacanță și că reuniunile se pot realiza mai greu. Însă de la toamnă ne putem aștepta, cum zicem, la un val mai important de proteste”, atrage atenția Sergiu Mișcoiu.
În opinia sa, presiunile vor crește în special asupra PSD, care a avut o „fază de negociere foarte abilă pentru formarea acestui guvern și care a trecut într-o fază mai puțin favorabilă”.
„Practic utilitatea politică a PSD nu mai apare deloc evidentă pentru electoratul său, iar categoriile sociale care suferă acum se simt neprotejate de acest partid și consideră, din contră, că singurul element de protecție poate fi AUR. Am văzut în ultimul sondaj că PSD este într-o situație foarte dificilă, la jumătate din numărul de voturi față de alegerile din decembrie 2024. de aceea cred că presiunile vor crește asupra PSD care va face din toamnă mișcări din ce în ce mai pronunțat centrifuge în coaliția guvernamentală , criticând deciziile care sunt luate, atacând vehement colegii de coaliție, pentru a-și asigura o ieșire, care ieșire ar fi sinonimă în viitoare strategie PSD cu recăpătarea unei legitimități politice.
Sunt suficiente argumente pentru ca guvernul să fie de la toamnă scuturat în mod serios și poate chiar să rămână de la un moment încolo fără majoritatea de care beneficia până acum”, mai spune analistul clujean.
Reamintim, Guvernul Bolojan și-a asumat, luni, răspunderea pentru măsurile fiscale.