ANALIZĂ | Rezistă "mariajul" dintre PNL și PSD după europarlamentare? Analist politic clujean: „Există un proverb care spune «Tăcerea e de aur»”

ANALIZĂ | Rezistă "mariajul" dintre PNL și PSD după europarlamentare? Analist politic clujean: „Există un proverb care spune «Tăcerea e de aur»”
| Foto: Facebook / Guvernul României

Cel mai recent sondaj dat publicității plasează alianța PNL-PSD pe primul loc în preferințele electoratului, cu 53%. Dacă procentul se menține și după alegerile europene, nu este exclus ca parteneriatul stânga-dreapta să continue la parlamentare și, de ce nu, chiar la prezidențiale.

Dincolo de mesajul stabilității pe care îl transmit sub această formulă, PSD și PNL încearcă să își păstreze identitatea ca partide cu ideologii distincte. Cel puțin asta reiese din declarațiile lansate în ultimele zile de liderii politicei de la putere.

În opinia lui Horea Nasra, analist politic și fost președinte PSD Cluj, calculele ar trebui făcute după locale și europarlamentare.

„În primul rând, sondajele de opinie îi avantajează pe cei care plătesc. În al doilea rând, președintele Ciolacu, prin declarațiile sale, încearcă să încurajeze partidul, la fel și Nicolae Ciucă, George Simion sau Cătălin Drulă sau Ludovic Orban. Însă, cred că eșaloanele întâi din PSD și al PNL sunt cam optimiste cu privire la rezultatele alegerilor din luna iunie. Există un proverb care spune «Tăcerea e de aur»... Cred că mai întâi ar trebui să treacă de testul capitalei, adică să câștige lupta contra lui Nicușor Dan, mai apoi ar trebui să treacă de testul Timișoarei și alte primării mari și consilii județene din țară.

Mai mult decât atât, în politică unu plus unu nu este egal cu doi. Și atunci eu cred, astăzi, că scorurile separate ale PSD și ale PNL sunt mai mari decât scorul pe care îl va obține alianța în luna iunie. Așa că, în următoarele luni, cu siguranță, partidele de opoziție vor crește, iar partidele de la putere au de unde să scadă. Cred că, până la urmă, votul oamenilor va da direcția unei viitoare alianțe.

În ce privește păstrarea identității, ei încearcă, dar nu pot… În primul rând, PSD a devenit un partid mai spre centru și și-a pierdut din votanții tradiționali, conservatori, care s-au dus spre AUR. Este bine, este rău? Astăzi nu îmi dau seama dar e o realitate că o parte conservatoare a electoratului PSD se duce la AUR.

Pe de altă parte, PNL este perceput ca un vagon la locomotiva PSD, ca un partiduleț mai mic care își pierde identitatea lângă un partid mai mare, birocratic, cum este PSD. După cum se vede, Alianța Dreapta Unită (formată din USR, PMP și Forța Dreptei - n.red.) preia discursul liberal și dorește să preia inclusiv ideologia liberală pe care astăzi PNL și-o pierde stând lângă PSD. Chestiunea legată de identitatea partidelor este mult discutată astazi”, consideră Horea Nasra.

PSD și PNL, strategii de contracarare a mesajelor Opoziției

ANALIZĂ | Rezistă "mariajul" dintre PNL și PSD după europarlamentare? Analist politic clujean: „Există un proverb care spune «Tăcerea e de a

Sociologul clujean Ioan Hosu atrage atenția asupra încercărilor politicienilor de la Putere de a contracara mesajul Opoziției.

„În acest moment, liderii celor două partide care sunt cotate pe prima poziție în sondaje cu peste 50 la sută încearcă și transmit mesaje care arată că până la urmă își păstrează identitățile, că sunt posibile negocieri, dar încă nu sunt luate decizii. Sunt mesaje duale, adică pe de o parte păstrăm acest parteneriat pentru că asigură stabilitate la nivel politic și posibilitatea de a asigura o guvernare coerentă, dar rămânem în continuare deschiși și către altfel de formule.

Cred că putem semnala o dualitate care întărește parteneriatul, dar și mesaje care spun că ne putem gândi și discuta. VVedem declarații care vin să sublinieze identitatea de partid, cu propriile scenarii și propriii candidați, dar lucrurile rămân deschise exact ca în cazul candidatului pentru Primăria Capitalei, unde lucrurile s-au decis pe ultima sută de metri.

Vom mai asista la mesaje care vor veni să contracareze discursul (Opoziției – n.red) că avem de fapt de-a face cu un singur partid, dat fiind și fenomenul migrator între partide și la nivel local și central, și că de fapt e o coaliție care vrea doar să stea la putere și nu-i interesează altceva, că nu mai sunt distincții ideologice, că stânga ia măsuri de dreapta, iar dreapta ia măsuri de stânga. Aceste mesaje vin să păstreze o linie care distinge între PNL și PSD, deși Opoziția sau o parte din electorat vor menționa frecvent această alianță ca fiind una menită doar să se păstreze la putere”, spune Ioan Hosu.

Fiecare cu candidatul lui

Deputatul PNL de Cluj Sorin Moldovan subliniază că o decizie în privința unei eventuale viitoare alianțe la parlamentare sau cbiar prezidențiale se va lua după primele alegeri, cele din iunie.

„Sondajele de opinie sunt un subiect de discuție în presă. Ceea ce este important pentru mine sunt rezultatele și acela este momentul unde îmi doresc ca alianța formată de PNL și PSD a să câștige alegerile europarlamentare și împreună să susținem interesele țării noastre la nivel european.

Legat de alegerile prezidențiale, am anunțat intenția PNL de a-l susține pe președintele Nicolae Ciucă pentru a ocupa această poziție. Cei din PSD au anunțat și ei la rândul lor susținerea pentru Marcel Ciolacu. Sunt sigur că, în urma rezultatelor care vor valida sau nu această alianță, se va lua o decizie dacă vom merge mai departe pe această linie. Personal susțin această majoritate care a oferit stabilitate țării noastre și despre care mulți au spus ca nu va rezista din cauza diferențelor doctrinare", a declarat deputatul Sorin Moldovan pentru ZIUA de CLUJ.

Comenteaza