ANALIZĂ | Anul politic 2024 s-a încheiat „în coadă de pește” / Care sunt pericolele lui 2025, în viziunea analiștilor politici clujeni
- Scris de Anca Colibasanu
- 08 Ian 2025, 16:34
- Politica
- Ascultă știrea

Finalul anului 2024 a dat semnalul resetării clasei politice românești, însă aceasta nu pare să-și fi învățat lecția. Anul politic 2025 începe greoi, cu „răzgândeli" și tatonări, calcule și strategii învechite, în ciuda faptului că urmează un rând de alegeri cruciale pentru țara noastră.
Partidele politice proeuropene par să se îndepărteze tot mai mult de la ceea ce, inițial, și-au asumat – să facă front comun împotriva extremismului. O candidatură autosuspendată pe fondul unei lipse de susținere reală – cea a liberalului Crin Antonescu - și șovăieli în ce privește stabilirea datei alegerilor prezidențiale - acestea sunt primele semne ale unui an politic ce se anunță cel puțin dificil.
Analiștii politici contactați de ZIUA de CLUJ punctează câteva momente cheie, din punct de vedere politic, ale anului care tocmai a început.
În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, anul 2025 va fi un an marcat de conflicte interne în coaliția de guvernare, cel puțin până în momentul organizării alegerilor prezidențiale, care ar putea avea loc în primăvară sau vară, ceea ce lasă o perioadă de aproximativ cinci luni de frământări interne în actuala coaliție de guvernare. Până în momentul de față, aceasta pare să nu fi găsit un candidat comun la președinție.
„Acest lucru va încuraja candidaturile rivale pe culuoarul european- Nicușor Dan dar și Elena Lasconi - generând o pulverizare a candidaturilor, asemănătoare cu cea de la alegerile din noiembrie 2024. Cei care vor profita vor fi extremiștii. Nu este total exclus în acest scenariu să avem în turul doi al alegerilor nu doar un candidat din zona naționalist-populistă ci chiar doi, având în vedere că George Simion va candida cu siguranță. Va fi probabil concurat de un candidat care va veni din zona asemănătoare cu cea de proveniență a domnului Georgescu, adică un extremist de dreapta radical și contestatar al întregului sistem”, subliniază Mișcoiu.
Analistul atrage atenția și asupra rolului pe care îl va avea opoziția care pare să fi intrat într-un con de umbră.
„Actul guvernării va fi dificil și este încă neclar dacă actuala coaliție guvernamentală va avea gradul de unitate necesar pentru a trece peste diferendele care apar și care se vor înteți, pentru a genera un consens și pentru a continua în baza programului de guvernare propus. Politicile de austeritate vor fi speculate de opoziție, iar prezența USR în opoziție deocamdată nu pare să genereze o alternativă care să vină dinspre zona aceasta a liberalismului proeuropean. Din contră, USR pare să intre într-un con de umbră, care probabil va fi accentuat de rivalitatea între Elena Lasconi și Nicușor Dan.
Singura soluție pentru a ieși din acest impas, care pare să fie unul doveditor al faptului că partidele proeuropene nu au înțeles mare lucru din ce s-a întâmplat în noiembrie 2024, este o candidatură unică din partea unei asemenea largi coaliții la președinție. Aceasta ar trebui să vină dinspre o zona mai puțin ultra-politică, dintr-o zonă care să fie cumva legată de o personalitate percepută ca fiind asistemică, nu neapărat împotriva tuturor partidelor ci dincolo de ele sau deasupra acestora. În acest sens, singurul care are notorietatea necesară este Nicuor Dan. Orice divizare a polului proeuropean va putea produce fără îndoială în alegerile care vor urma o posibilitate crescută ca extrema dreaptă și polul naționalist liberal antieuropean să reușească să obțină un scor foarte bun și chiar în mod mecanic să câștige următoarele alegeri prezidențiale”, mai spune Sergiu Mișcoiu.
Scenariul din noiembrie 2024 s-ar putea repeta?
Analistul politic clujean, George Jiglău, nu este nici el optimist când vine vorba de alegerile prezidențiale. În opinia sa, nu este exclus să asistăm la repetarea scenariului din luna noiembrie a anului trecut: „Anul 2025 este o prelungire a anului 2024, care s-a terminat în coadă de pește din cauza alegerilor anulate și nelămurite până în ziua de azi. Din păcate starea de incertitudine creată în acele zile persistă și, pe măsură ce ieșim din perioada sărbătorilor, întrebările rămase fără răspuns revin pe agenda publică. În absența lămuririlor cu privire la anularea precedentelor alegeri, toată perioada electorală care va urma va fi marcată de neîncredere pentru că nimeni nu are vreo certitudine că ce s-a întâmplat în toamnă nu se va repeta întocmai.
Până la urmă, cadrul legal e același, conturile de tiktok funcționează la fel, iar nemulțumirea și nevoia de schimbare, care poate să o ia în orice direcție ideologică, continuă să crească.
Din punct de vedere al alegerilor și al unui eventual rezultat, nu cred că cineva se poate hazarda să facă pronosticuri cu un nivel prea mare de certitudine. Și din cauza surprizei totale din 24 noiembrie, dar și din cauza incertitudinii cu privire la cine vor fi candidații, dacă PSD și PNL vor avea până la urmă candidat comun, cine va fi acela etc.
În contextul mai larg de incertitudine și nemulțumire despre care vorbeam, cred că rămân premisele să avem o repetare, chiar și mai dramatică, a rezultatului din 24 noiembrie, cu un vot „suveranist” masiv”.