Pákei Lajos, cel mai important arhitect al Clujului. Conti, Cazino, Chios sau sediul UTCN îi poartă semnătura

Pákei Lajos, cel mai important arhitect al Clujului. Conti, Cazino, Chios sau sediul UTCN îi poartă semnătura

Născut la Cluj în 1 martie 1853, într-o familie de nobili unitarieni secui, Pákei Lajos, a fost admis inițial la Universitatea Tehnică din Budapesta, dar din 1876 a fost primit la Academia de Arte Frumoase din Viena.

În 1880 s-a întors la Cluj unde a fost numit „inginer șef al orașului” într-o perioadă extrem efervescentă pentru dezvoltarea urbană. Trebuiau întocmite ridicarea topografică, realizarea rețelelor de apă și canalizare, construirea unui pod metalic peste Someș, a unui abator, a unui cazino, a pavilioanelor din parc, regularizarea cursurilor de apă, dar mai cu seamă, cartarea fondului construit. 

Clădirile proiectate de Pákei Lajos sunt emblematice pentru Cluj, dar el a avut proiecte în toată Transilvania. Academia Comercială (azi Colegiul Economic), Hotelul New York, ansamblul de construcții din Parcul Central (Cazinoul și fântâna arteziană din fața acestuia, Pavilionul de Patinaj – azi Restaurantul Chios), Școala Profesională a Lemnului și Metalurgiei (azi Facultatea de Electrotehnică a Universității Tehnice), Muzeul Industrial „Franz Iosif I” (azi Facultatea de Construcții a Universității Tehnice), Colegiul Unitarian, soclul Grupului Statuar Matia Corvin și împrejmuirea Bisericii Sf. Mihail sunt proiectele arhitecturale care definesc azi imaginea Clujului, dar activitatea lui Pákei Lajos este la fel de amplă și în alte localități, după planurile sale fiind construite, biserici, școli și clădiri administrative ori private. MAI MULTE AICI!

Comenteaza