Vedere de pe Cetățuie, anii 1970

Vedere de pe Cetățuie, anii 1970

Parcul Cetăţuia este situat în nordul centrului istoric, pe un deal la o altitudine de 405 m, şi are aspectul unui platou pe care a fost construită, în secolul al XVIII-lea de către habsburgi, prima fortificaţie de tip Vaubahn din Transilvania. 

Din fortificaţia care a dat numele dealului se mai păstrează astăzi doar o parte din ziduri, câteva clădiri şi două porţi. Locaţia a căpătat întrebuinţarea de parc în anul 1900, la doi ani după moartea împărătesei Elisabeta (Sissi) – soţia împăratului austro-ungar Franz Joseph – când locuitorii au numit promenada de pe creasta de sud a Dealului Cetăţii cu numele suveranei, amplasând aici şi statuia ei.

Cetăţuia, poate cel mai important obiectiv turistic al municipiul Cluj-Napoca, va fi modernizată şi inclusă în circuitul turistic al județului. Totuși, lucrurile trenează de câțiva ani în ceea ce privește acest proiect.

Amintim, consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în noiembrie 2022, peste 35 milioane de lei, exproprieri pentru modernizarea dealului Cetățuii. Amplasamentul lucrării este în suprafață de 140.295 mp. Raportul de evaluare a fost realizat de sc Expertus srl.

Proiectul de modernizare a fost realizat, în urma unui concurs internaţional de soluții, de asocierea Metapolis Architecs – Atelier Mass – Ana Horhat – Prodeco Arhitectură și Inginerie. Lucrările vor dura 24 de luni. 

Comenteaza