Va zdrobi euro Banca Centrală Europeană?

Va zdrobi euro Banca Centrală Europeană?
Există mai multe moduri prin care Banca Centrală Europeană (ECB) ar putea deprecia moneda euro în această săptămână.

Scenariul cel mai dăunător pentru moneda unică ar fi o nouă reducere a ratelor dobânzii. Cu toate acestea, având în vedere că ratele sunt deja la niveluri extrem de scăzute, șansele de a avea rate chiar mai mici sunt neglijabile, dar beneficiul ar fi evitarea obstacolelor logistice pe care le implică majorarea programului de cumpărare de active - relaxare cantitativă (quantitative easing – QE).
 
Aceasta ar fi a doua opțiune a ECB. În cazul în care alege să facă acest lucru fără a extinde data de încheiere a programului, ar însemna operațiuni agresive (va fi nevoie să se cumpere obligațiuni într-un ritm mai accelerat) care ar fi, de asemenea, un scenariu foarte perdant pentru euro.
 
Cea de a treia opțiune ar fi să se extindă tipul de obligațiuni ce pot fi achiziționate.  A patra și cea mai mediatizată variantă ar fi o simplă prelungire a termenului de încheiere a programului QE (termenul este acum septembrie 2016).
 
Având în vedere observațiile recente ale lui Mario Draghi și ale președintelui Bundesbank, Jens Weidmann, se poate trage și concluzia că nu există un consens pentru o schimbare a politicii monetare în această lună.

Dacă aceasta se va întâmpla sau dacă acțiunile vor fi luate cu jumătăți de măsură, vânzatorii de euro vor fi prinși pe picior greșit, iar mișcarea ascendentă ar putea fi bruscă.
 
Vlad BACIU

analist TeleTrade

Comenteaza