Untold nu e de ajuns! Despre motivele pentru care merită sau nu să votăm Emil Boc

Untold nu e de ajuns! Despre motivele pentru care merită sau nu să votăm Emil Boc
Până la alegerile locale a rămas mai puţin de un an şi devine tot mai clar că Emil Boc îşi va păstra funcţia fără emoţii. S-a făcut deja un sondaj (neoficial) care, din informaţiile noastre, arată că actualul primar ar urma să fie votat de peste 70% dintre clujeni.

PSD nu are forţa de a se lupta pentru primărie, într-un municipiu în care, la prezidenţiale, diferenţa dintre dreapta şi stânga a fost copleşitoare. În plus, nu poate oferi nici omul potrivit; e chiar interesant pe cine vor pune social-democraţii să se facă de râs la primăvară. Există şi variante independente, dar nerealiste. Aşadar, dacă nu se întâmplă vreun cataclism, cunoaştem deja numele noului primar.

Asta nu înseamnă că trebuie să îl privim pe Emil Boc de jos în sus, efect care în televiziune se cheamă raccourci. Dimpotrivă. Dacă tot mai trebuie să petrecem patru ani cu el, să încercăm să îl facem să devină mai bun. Să fie măcar ca în primul său mandat.

Între paranteze, să ne oprim o secundă la felul în care Boc a intrat în cursa pentru primărie. Anunţase că nu va deschide subiectul până când se rezolvă criza gunoaielor (iar aceasta nu s-a rezolvat), dar a venit valul Untold. Sunt convins că primarul nu se aştepta să fie atât de gigantic. A trebuit să profite de momentul său de glorie şi să improvizeze, ca un îndrăgostit care a găsit clipa perfectă să-şi ceară aleasa inimii de soţie. "Vasile, ajută-mă, anunţă tu că voi candida", o fi fost mesajul pe care primarul i l-a transmis lui Blaga pe SMS.

Festivalul Untold este marea realizare din acest mandat al lui Emil Boc. Tişe a făcut un stadion, Apostu a pornit "Polivalenta"; Boc nu a făcut nici măcar un parking ca lumea din 2012 încoace, dar l-a adus pe Armin van Buuren. Vă mai amintiţi ce a promis în campania electorală de acum trei ani? Tunel pe sub centru şi Someş navigabil. Din tunel au rămas doar primele trei litere; la fel şi din vâslitul pe Someş. Primăria are majoritatea proiectelor pe fonduri europene depăşite ca termen - bike sharing, ticketing, chiar şi unele asfaltări din "oraşul-comoară"; în urbanism este în continuare Vestul Sălbatic şi municipalitatea nu vrea sau nu ştie să impună nişte reguli; licitaţia pentru salubrizare stradală şi proiectul de refaţadizare a centrului oraşului bat pasul pe loc; eşec după eşec. Edilul şef a vândut doar iluzii, până la Untold. Desenele frumoase din noul PUG, cu centuri, drumuri expres şi parcuri acvatice, nu au deocamdată nimic în comun cu realitatea, dar acoperă ratările.

Cu ce putea Boc să se laude anul viitor? Veţi zice că a modernizat străzi. Corect. Doar că ăsta e jobul lui! Acum, înainte de campania electorală, să-l vedeţi şi pe primarul din Gilău ce de asfalt trage prin comună! Electrica trebuie să ne dea curent, că plătim pentru el; Compania de Apă ne furnizează apă, şi nu pe gratis, iar Eon ne oferă gaz metan ca să gătim şi să ne încălzim. Tot astfel, Primăria trebuie să se ocupe de asfaltat, că noi plătim impozite locale pentru asta. Acum ce să facem, să îi punem primari şi pe cei de la curent, de la gaz sau de la apă? Am fost prea mult timp conduşi de oameni care nu îşi fac jobul, iar normalitatea ne umple de admiraţie. Un lucru fundamental greşit.

Dacă aţi decis că Emil Boc a făcut treabă bună, nicio problemă. Alegeţi-l. Sunt convins că există însă mulţi oameni mai capabili. Chiar şi Boc poate mai mult, nu trebuie decât să îl facem să înţeleagă că Untold e minunat, dar nu e de ajuns.

 

Comenteaza