Planul de redresare a țării trebuia să facă din România un hub industrial

Planul de redresare a țării trebuia să facă din România un hub industrial

La rece, planul de relansare economică a României, propus de guvern, este o foaie de parcurs cu enunțuri corecte; dar eu, ca reprezentant al unei mari companii industriale, așteptam un plan național de relansare industrial care să facă din România un hub industrial. 

Așteptam, cum ar fi de exemplu, prioritate la finanțarea pentru start-up a unei fabrici și forța de muncă din aceasta în fiecare localitate de peste 10.000 de locuitori, sau similar, cu un factor de multiplicare pentru orașele mari. Altfel, toate finanțările vor merge pe activității de servicii, care stimulează consumul din import.

Pentru marile companii era mai simplă o măsură de offset a costului investiției, ele oricum au mijloacele de finanțare proprii, nu au nevoie de bani, chiar dacă ei prisosesc. Altfel spus, dacă investesc într-o unitate industrială nouă, să fiu scutit de taxele și impozitele aferente până ce mi-am stins costurile investiționale, în loc să mă duc la 2-3 autorități, agenții sau bănci că să accesez grant-uri sau scheme de finanțare.

Dar asta se poate reglementa și ulterior. În rest, să sperăm că obstacolele cu care ne-am obișnuit, gen corupție, birocrație și lipsa forței de muncă nu vor întârzia punerea în operă și că o eventuală schimbare a puterii politice nu va bloca acest plan.

Comenteaza