Perspective bune pentru industria prelucrătoare
- Scris de Andrei Rădulescu
- 12 Mai 2016, 14:03
- Opinie
- Ascultă știrea

În dinamica an/an comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut pentru a doua lună la rând în martie, cu 6,6%. Se notează consolidarea momentului favorabil în sfera comenzilor de bunuri de capital (creștere cu 13,8% an/an în martie), evoluție care exprimă premise pozitive pentru dinamica investițiilor productive în economie pe termen scurt.
Comenzile de bunuri de folosință îndelungată au accelerat la 23,6% an/an în martie, ceea ce exprimă premise de continuare a momentului pozitiv în sfera consumului privat. Nu în ultimul rând, comenzile de bunuri de uz curent au crescut cu 4,2% an/an. Pe de altă parte, comenzile de bunuri intermediare au scăzut pentru treia lună la rând în martie, cu 4,9% an/an.
Prin urmare, în primul trimestru al anului curent comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut cu 4% an/an, notându-se dinamica componentelor bunuri de capital (8,8% an/an) și bunuri de folosință îndelungată (15,4%). Totodată, comenzile au crescut în industria bunurilor de uz curent (cu 2,5% an/an), dar au scăzut în industria bunurilor intermediare (cu 4,2% an/an).
Cele mai dinamice ramuri ale industriei prelucrătoare (din perspectiva comenzilor noi) în primul trimestru al anului curent au fost textile (10,1% an/an), autovehicule de transport rutier, remorci, semiremorci (12,3% an/an), echipamente electrice (13,3% an/an) și hârtie/produse din hârtie (24,2% an/an).
Comenzile noi au scăzut în trimestrul I în următoarele ramuri: metalurgică (cu 22,8% an/an, sub influența ajustărilor determinate de declinul cotațiilor la materii prime), produse farmaceutice (cu 14,1% an/an), produse chimice (cu 13,9% an/an) și alte mijloace de transport (cu 8,8% an/an).
Evoluţia comenzilor noi în martie și primul trimestru din 2016 exprimă premise de relansare a industriei prelucrătoare pe termen scurt. Se pare că asistăm la o inflexiune a tendinței comenzilor noi în industria prelucrătoare (din descendentă în ascendentă), proces la care contribuie din ce în ce mai vizibil componenta bunuri de capital.
Pe termen scurt și mediu previzionăm reaccelerarea industriei prelucrătoare, sub impulsul momentului favorabil din sfera consumului privat intern și european, dar și a perspectivelor de redinamizare a exporturilor (în contextul consolidării procesului de relansare economică europeană).
Andrei RĂDULESCU
senior economist BT