Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Relaxați-va astăzi. Uitați pentru o zi creditul la bancă, de leasingul la mașină...”

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Relaxați-va astăzi. Uitați pentru o zi creditul la bancă, de leasingul la mașină...”

Relaxați-va astăzi. Uitați pentru o zi creditul la bancă, de leasingul la mașină, de chiria la apartament, de salariul sau pensia de mizerie.

De taxele, impozitele si contribuțiile care vor crește din 2025 și, desigur, uitați de profețiile sumbre despre pandemii, catastrofe ecologice, războaie și obezitate.

Cel mai important lucru, astăzi, 4 mai, uitați pentru o zi de campania electorala.

De 4 mai, urmare a unui joc de cuvinte al limbii engleze, fanii din toată lumea serbează Ziua Star Wars, celebrând fenomenul cult science-fiction care se apropie de semicentenar și care continuă să țină cu sufletul la gura generație după generație.

Star Wars, galactica lupta eroică dintre lumină si întuneric este mai mult decât o uimitoare realizare cinematica de efecte speciale, mai mult decât o saga cu intrigi si întorsături complicate și mai mult decât un serial plin de aventuri și învățăminte menite să inspire toate generațiile. Star Wars este o afacere formidabilă, filmele având încasări de la lansarea lui “A New Hope” in 1977 și pana in 2022 de aproape 11 miliarde de dolari, fiind depășit doar de universul Marvel – care dealtfel are mai multe filme.

Nu este vorba însă doar de cele 9 filme, 6 spin-off-uri și sumedenia de seriale artistice sau animate ci și de o industrie pe verticală si orizontală de aproape 50 miliarde de dolari de la lansare. Pe lângă filme și seriale veniturile se întregesc dintr-o abundență de produse vândute sub marca Star Wars, jucării, cărți, jocuri video, televiziune, servicii de streaming și, desigur, seturile Lego, care au propulsat vânzările companiei daneze in ultimii cinci ani – apropos, anul acesta o echipa de români a intrat în Cartea Recordurilor Guiness pentru construcția celei mai mari diorame Lego Star Wars, desfășurată pe o suprafața de peste 45 mp.

La moștenirea de aproape 50 de ani a lui Star Wars se adauga o mulțime de replici memorabile care sunt folosite simbolic aproape zi de zi, cea mai cunoscută fiind iconicul “May the Force be with you!”.

Franchiza Star Wars a fost vândută în 2012 pentru 4 miliarde de dolari, alăturându-se universului movie, magic & more a lui Disney, un imperiu de divertisment cat o treime din PIB-ul Romaniei. După achiziție imperiul Disney a devenit numărul unu mondial și a reușit sa depășească in clasamente (nu râdeți) imperiul Pokemon.

Pentru puștii de 10 ani care au văzut în 1977 “A New Hope” dar și pentru toți ceilalți puști între 10 si 57 de ani, fani înfocați ai universului Star Wars, povestea va merge mai departe cu filme și seriale artistice si animate. Iar afacerea din spatele universului Star Wars rămâne unul dintre cele mai mari succese ale industriei americane de divertisment.

Așadar, de 4 mai, relaxați-va pentru o zi și distrați-va pe seama calamburului “May the Force Be With You” vs “May the 4th Be With You!”. Eventual, daca aveti finanțare, începeți asamblarea unui crucișător de atac Venator-Class, o experienta fără egal. Sau, daca aveți timp, revedeți unul dintre filmele Star Wars, recomand spin-off-ul Rogue One, cu un Darth Vader într-o apariție scurtă dar in cea mai buna formă a sa și o Jyn Erso care ne reamintește ca revoltele se construiesc pe speranța.

Comenteaza