New Baciu

New Baciu
Ca în filmele americane pentru adolescenţi, un jucător venit de pe banca de rezerve a întors soarta meciului "U"-BT - CSM CSU Oradea şi a fost aplaudat la scenă deschisă.

"U"-BT Cluj părea pregătită, miercuri seara, să plece în vacanţă. Echipa a făcut un prim sfert promiţător cu CSM Oradea, în meciul al treilea al semifinalei, însă toate promisiunile frumoase au fost încălcate brutal până la pauză.

Pe holuri, suporterii îşi vărsau nervii pe stângăciile lui Zigeranovic, pe aruncările inexacte ale lui Pasalic. În plus, remarcau faptul că Hargrove făcea un campionat mediu şi îşi revenea în play-off, în timp ce la Dykes lucrurile ameninţă să stea pe dos. Trecuseră doar 20 de minute din meci şi fanii văzuseră pe teren nu baschetbalişti, ci trollere alb-negre cu eticheta „litoral".

Ca în filmele americane pentru adolescenţi, în sfertul trei s-a întâmplat minunea. Pe teren a intrat un jucător care, cu fermitate, a anulat toate rezervările de concediu. Lumea s-a întrebat dacă nu cumva era Cătălin Baciu, albul care nu ştia să sară. Avea semnalmentele lui, e adevărat, dar acest baschetbalist era dintr-un material mult mai elastic: culegea cu nonşalanţă mingile de sub panouri, era mobil în apărare şi, cel mai important, marca din toate poziţiile, inclusiv din spatele liniei de 3 puncte.

Când a intrat, era la cota zero; când a ieşit, devenise principalul marcator al echipei. 19 puncte a înscris jucătorul venit de pe bancă, irosind doar două aruncări. Ţenter nu a mai vrut să îl scoată de pe teren până la final, încălcând principiul său de căpătâi, cel al rotaţiei, iar colegii l-au căutat la fiecare fază, pentru că el le descărcase de pe umeri tensiunea meciului şi ruşinea unui eşec iminent. 

Fără glumă, acest nou Cătălin Baciu a fost uimitor şi, probabil în premieră, i-a determinat pe suporteri să îi scandeze numele. Dacă, la final, jucătorii de la „U"-BT au cântat cu fanii şi au făcut un tur de onoare, e doar meritul lui. Scorul final a fost 79-70, iar clujenii au şansa vineri să ducă semifinala în "decisiv".

În sport nu este vorba doar despre talent, muncă, formă, ambiţie, ci şi despre încredere. Când a avut-o, Baciu a zburat. I-au trebuit câteva minute să îl facă uitat pe băiatul nătâng, care scăpa toate mingile şi nu nimerea coşul din căciulă. Miercuri seara, „U"-BT a câştigat un jucător şi nu trebuie decât să îi alimenteze încrederea ca să beneficieze de astfel de minuni şi la meciurile viitoare.

Comenteaza