Dragoş Damian, Terapia: „Garsoiera de 11 mp este uimitorul efect secundar al dezindustrializării”

Dragoş Damian, Terapia: „Garsoiera de 11 mp este uimitorul efect secundar al dezindustrializării”

Nu este deloc exclus ca celebra G11 din Cluj-Napoca care a făcut înconjurul internetului să fie de fapt o cameră din căminele fabricilor sau din internatele liceelor industriale unde erau cazați angajații nefamiliști, tinerii familiști sau respectiv copiii care veneau la oraș să muncească sau să învete, de la caz.

Nu este deloc exclus ca celebra G11 din Cluj-Napoca care a făcut înconjurul internetului să fie de fapt o cameră din căminele fabricilor sau din internatele liceelor industriale unde erau cazați angajatți nefamiliști, tinerii familiști sau respectiv copiii care veneau la oraș să munceasca sau să învețe, de la caz. Vorbim de construcții de dinainte de 1990.

Și chiar dacă G11 nu este parte dintr-un astfel de cămin, să ne amintim despre ce este vorba. Camerele de 10 metri erau în cămine tip bloc construite deși aflate în proprietatea fabricilor și liceelor industriale. Primeai cazare acolo pe gratis, dacă erai din afara orasului și munceai la fabrică, respectiv învățai la liceu. Imaginați-vă un spațiu cam de două ori înălțimea unui om obișnuit, pe lungime și lățime, în care dupa un hol mic adăpostind un dulap și o chiuvetă se intră într-o încapere în care erau între două și patru paturi. Dușurile și vasele de toaleta erau la comun, pe hol, una sau două încăperi pe etaj. Studenții care stau în căminele de dinainte de 1990 știu foarte bine despre ce este vorba. Și ca să ne facem o idee, au dimensiunile containerelor modulare care costă maximum 10 mii Euro, de vanzare pe toate online-urile.

După 1990, mai ales în perioada în care a început marea destructurare industrială de după 2000, fabricile începuseă să se închidă iar căminele de nefamiliști, familiști sau liceeni să își piardă utilitatea. Astfel încat, acestea începuseră să fie văndute unor întreprinzători imobiliari, care le-au transformat în te miri ce – cămine de studenti, case pentru seniori și desigur, blocuri de locuit, etc., înghesuind în spatiul mic chicinetă, o cabina de duș și vasul de toaleta. Alții au fost mai darnici si au alipit doua camere transformandu-le intr-o garsoniera, să-i spunem normala. Interesant este că astfel de „încaperi” au putut fi întabulate și receptionate, iar acum, iată, se inchirează sau se vănd.

Nu cred ca vreo alta tara – nu doar in Europa, ci in lume – a putut sa-si faca atata rau inchizand mii de fabrici si ajungand sa stea cu mana intinsa pentru orice, incepand cu utilitatile, mancarea, materialele sanitare, bunurile de larg consum si terminand cu, iata, apararea: daca incepe un razboi trebuia sa aducem din import absolut orice.

Chiar daca in ultima instanta G11 nu este mai mult decat un subiect amuzant, faptul ca nu mai avem industrie de manufactura si oameni calificati pentru acest domeniu nu este deloc o gluma. G11 este un uimitor efect secundar al destructurarii industriale si un memento al unei tari cu o economie precara, care a pierdut industria dar este foarte tare in imobiliare. Sa ne mai gandim la asta.

Comenteaza