Dragoș Damian, Terapia Cluj: ”Sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032. Mulţi «decreţei» ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie”

Dragoș Damian, Terapia Cluj: ”Sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032. Mulţi «decreţei» ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie”

O soluție pentru anticipata criză a pensiilor Decrețeilor: reducerea graduală, în fiecare an începând cu 2027, cu două puncte procentuale a contribuției la pensie și cu un punct la sănătate pentru angajații care au trecut de 60 de ani.

Este un premiu pentru angajații seniori care duce la creșterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul atașat, premiază decenii de muncă și este predictibilă pentru buget (calculul este făcut luând că baza salariul minim și mediu din 2022).

Desigur, mecanismul se poate implementa din 2023, nu trebuie să așteptăm până în 2027. El este însă fundamentat pentru Decreței pentru că, încet-încet, analiștii economici, presă de specialitate și desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizează cu angoasă că sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuți începând cu 1967. Decrețeii, pentru cei care încă nu știu, sunt Generația X a României, copiii născuți după Decretul 770 din 1966, astăzi cu vârste cuprinse între 45-55 ani și, foarte important, cea mai largă pătură demografică a României, circa 4,5 milioane de oameni.

Statul va crește vârsta de pensionare la 70 de ani pentru că nu va putea susține pensiile a 4,5 milioane de Decreței. Nu va avea încotro, pentru că așteptată prăbușire demografică va reduce numărul de contribuabili iar datoriile accumulate de România începând cu 2019 vor trebui plătite de undeva, nu va mai fi loc de pensii. Iar pretextul va fi că toate țările din UE o vor face, însă acolo speranța de viață și speranța de viață sănătoasă sunt cu până la 10 ani mai mari decât la noi.

În România, speranța de viață la naștere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbați și de 79,6 de ani pentru femei, potrivit INS (atenție, speranța de viață la naștere fiind cea a unui copil născut acum, nu a unuia născut acum 55 de ani). Speranța de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei a fost de 60,6 ani (în anul 2019), faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), faţă de 59,6 ani (în anul 2009) – la femei a scăzut!, la bărbați nu s-a modificat în 10 ani. Datele sunt din 2019, că să evităm depresia uitându-ne la cele din 2021.

Acum, sigur că nimeni nu se gândește încă la pensionarii de peste 10 ani, pentru că sunt dezbateri aprinse în ceea ce-i privește pe cei din prezent. Și, să fim onești cu totul, statisticile de mai sus scot din păcate la iveală un adevăr crunt, foarte mulți Decreței ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani.

Dragoș Damian, Terapia Cluj: ”Mulţi «decreţei» ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie”

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza