Dragoş Damian, Terapia Cluj: Confirmarea ratingului de ţară Fitch, o nouă victorie a tuturor celor care, zi de zi, muncesc şi îşi plătesc până la ultimul leu toate taxele, impozitele şi contribuţiile

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Confirmarea ratingului de ţară Fitch, o nouă victorie a tuturor celor care, zi de zi, muncesc şi îşi plătesc până la ultimul leu toate taxele, impozitele şi contribuţiile

Deși previzibilă, confirmarea ratingului BBB- este o veste foarte bună („minusul” ne inervează un pic), chiar dacă indicativul este ultima treaptă recomandată investițiilor.

Nu ar trebui să fie o surpriză nici prognoza continuării creșterii PIB-ului României peste cel al spațiului comunitar datorită unui mix dintre un efect de bază și un teribil decalaj de convergență.

România va crește întotdeauna mai repede decât restul uniunii, mai ales acum, cu toate finanțările care așteaptă să fie înglobate – vom crește chiar și după ce va dispărea efectul greedflației din 2022 și se va ajunge la fundul sacului cu bani negri care sunt parte din cultura noastră.

Ne aflăm în cea mai fastă perioadă din ultimii zece în ceea ce privește evaziunea fiscală, munca la negru și corupția măruntă, dar mergem mai departe, ne facem că nu le vedem – le văd însă marile capitale europene și ca efect ne tratează ca pe o țară periferică, ca pe o colonie plină de slabiciuni și de aceea usor de exploatat. Romania într-un fel sau altul trebuie dirijată și împinsă de la spate, trebuie să i se spună ce are de făcut, trebuie pusă la colț.

E doar vina noastră.

Dar dacă ne vin finanțările în cele din urmă, este în regulă.

Eu aș pune pariu pe un A (chiar și cu „minusul“ care ne inervează) pentru 2025 dacă proiectul de reforma bugetară și consolidare fiscală a lui Marcel Ciolacu va funcționa.

Sunt vibrații și emoții cu privire la cele 50 de pagini de modificări fiscale ale premierului. Mulți spun că nu vor trece pentru că a început o mișcare complicată de întâlniri secrete între oameni de afaceri și politicieni și alți binevoitori care doresc propășirea economiei României susținând că pentru propășirea economiei României din cele 50 de pagini este bine să ramână 5, maximum 10. Probabil că cine va reduce 50 de pagini la 5, maximum 10, va câștiga alegerile din 2024.

Revenind la Fitch, cred că merită încă o dată să le mulțumim romanilor, maghiarilor, germanilor, asiaticilor si altor nationalitati care muncesc zi de zi si care platesc toate taxele, impozitele si contributiile, desi vad ca banii, in multe ocazii, nu sunt utilizati asa cum trebuie si intarzie sa apara in jurul nostru scoli, spitale si strazi.

Si, in timp ce multumim cu recunostiinta romanilor, maghiarilor, germanilor, asiaticilor și altor nationalități care muncesc zi de zi și își plătesc toate taxele, impozitele și contribuțiile, cred că merită să împărtășim cu ei câteva lucruri simple, adevărate, importante, din viața de fiecare zi.

Simbolic, ca să ramână în memorie: fiecare 100 de lei înseamnă o zi.

Fiecare 100 de lei care nu sunt plătiți către CASS, datorită cine știe cărui sistem de scutire, înseamnă o zi de viață mai puțin pentru bolnavii de cancer.

Fiecare 100 de lei care nu sunt plătiți ca și impozit pe venit sau profit, datorită cine știe cărui sistem de scutire sau de scamatorie fiscală, înseamnă o zi de școală pierdută de copiii defavorizați, care abandonează școala în cele din urmă.

Fiecare 100 de lei de evaziune fiscală sau muncă la negru înseamnă o zi în care vârstnici, după 30 de ani de serviciu, trebuie să stea cu mâna întinsă la familie, prieteni și vecini.

Fitch și marile capitale europene nu văd fiecare zi din viața românilor – noi însă o vedem.

Opinie publicată în zf.ro.

Comenteaza