Dragoş Damian, Terapia Cluj: „Care criză? Nu mai vorbiţi prostii, nu e nici o criză în România. Uitaţi-vă în jurul vostru, nu a mai existat o astfel de explozie de consum din 2019”

Dragoş Damian, Terapia Cluj: „Care criză? Nu mai vorbiţi prostii, nu e nici o criză în România. Uitaţi-vă în jurul vostru, nu a mai existat o astfel de explozie de consum din 2019”

Domnule Președinte Nicolae Ciucă, Domnule Președinte Marcel Ciolacu, pentru numele lui Dumnezeu, opriți toate ajutoarele, compensările, plafonările, subvențiile, scutirile etc. Țineti banii pentru investiții sau pentru la iarnă, atunci când lucrurile o vor lua razna.

Milioane de români la cumpărături, în mașini în trafic, la munte, la mare, în aeroporturi, în Turcia, în Grecia, în Bulgaria, la nunți, la festivaluri, pe terase – un apetit nemaiîntâlnit pentru consum. Și încă nu a început din plin sezonul de vacanțe și concedii, marile festivaluri sunt în iulie și august iar soldările încep în septembrie.

Sunt liste de așteptare până și la Business la cursele regulate către destinațiile de vacanțe, iar despre locuri la chartere nici nu poate fi vorba.

Și totul se întamplă pe o inflație de 15%, cu traiectorie spre 20%, din cauza banilor din ajutoare, compensări, plafonări, subvenții, scutiri etc. O să fie un boom de creștere economică, de care din păcate n-o să se bucure nimeni, poate cu excepția unor domenii economice care de voie, de nevoie, recunosc printre dinți că au o creștere și de peste 25%.

Și totul se întamplă în timp ce românii se plâng din cauza acestei inflații și așteaptă noi ajutoare, compensări plafonări, subvenții, scutiri etc., care vor alimenta, ați ghicit, inflația.

Revenge-buying, revenge-selling, revenge-traveling. Oricum i-ar spune la descătușarea de după 2 ani de stat în casă dar și cu temerea că un nou val pandemic sau războiul iarăși n-au să-i mai lase să-și cheltuie banii, românii aruncă în luptă toate economiile, pentru că, așa cum au fost obișnuiți, mai mult ca sigur că și în toamnă, Guvernul va da drumul la noi proiecte de ajutoare, compensări, plafonări, subvenții, scutiri, etc.

Așadar, economiile făcute în pandemie, banii proveniți din munca cinstită dar și din evaziunea fiscală și muncă la negru și din toate tipurile de intervenții făcute (desigur cu intenții bune) de Guvern în ultimul an se vor evapora într-un consum epic și o vară de distracții. De data asta sper că analiștii să nu se mire dacă o să avem din nou o creștere de 5%, poate chiar de 10%, în trimestrele doi și trei. Trebuie subliniat din nou, o creștere de care se vor bucura foarte puțini.

În presă, de dimineață până seara, politicieni, profesori, analiști, consultanți etc., îsi pierd vremea în dezbateri savante de nonsens economic – nu dacă să intervenim pe piața combustibililor, ci cum - făcând praf principii fundamentele ale capitalismului: dacă exista cerere, oferta poate face ce vrea ea atâta vreme cât nu există înțelegeri pe prețuri. Astfel încât, oricât de tentați ar fi politicienii să intervină, toate ajutoarele, compensările, plafonările, subvențiile, scutirile etc., trebuie oprite imediat pentru că nu fac altceva decat să scumpeasca oferta și să agraveze inflația.

#CharityLedGrowth, ceea ce se încearca acum, este o utopie. Ne trebuie toți banii, vine iarna.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza