Dragoş Damian, Terapia Cluj: "Băieții deștepți, care fac afaceri de miliarde fără să plătească un leu în România, scapă de la solidaritate"

Dragoş Damian, Terapia Cluj: "Băieții deștepți, care fac afaceri de miliarde fără să plătească un leu în România, scapă de la solidaritate"
| Foto: Facebook Dragos Damian

Taxa de solidaritate, “premiul” pe care îl primești când investești în fabrici în România, aduci tehnologie, creezi locuri de muncă, ești contribuabil onest și atingi o cifră de afaceri de 500 milioane lei.

Termenul din titlu, “premiu”, nu-mi aparține, a fost lansat ieri de Florin Pogonaru, dar descrie foarte bine ce poți păți dacă ai încredere în România și investești într-o fabrică. Pentru că din cele peste 300 de companii eligibile pentru “premiere”, foarte multe sunt societăți comerciale care au în spate o fabrică în România.

Așadar, a) pe lângă creșterile incredibile la prețurile la utilități (care ne-au arătat că de fapt nici nu avem destul gaz, ați văzut ce a pățit Azomureș), b) nevoia de creșteri salariale în 2022 cu cel puțin inflația, chiar mai mult în cazul indexărilor la salariul minim și c) dublările prețurilor materiilor prime care vin, desigur, din import, fabricile din țară vor plăti încă 1% din cifra de afaceri.

Să dăm câteva exemple, că să înțelegem cine va plăti și cine nu:

1) Marii producători internaționali de autovehicole aduc mașinile din import prin 10-20 de dealeri locali și regionali, care fiecare în parte nu fac o cifră de afaceri de 500 milioane lei / an. Așadar, de plătit vor plăti cele două fabrici din țară, împreună cu producătorii de componente auto cu fabrici aici;

2) Marii producători internaționali din chimie, IT, electronice, electrocasnice, mâncare, etc. își aduc produsele prin importatori care fie nu ating cifre de afaceri de 500 de milioane lei, fie dacă trec de 500 milioane lei, nu au cum să plătească 1% taxa suplimentară pentru că lucrează cu marje reduse. Așadar, de plătit vor plăti producătorii din țară, pentru că sunt ușor de identificat și urmărit.

3) Din cele 18 miliarde lei ale pieței farmaceutice, doar 1,5 miliarde se fabrică în țară, restul sunt aduse prin distribuitori care, la fel că mai sus, fie nu ating cifre de afaceri de 500 milioane lei, fie dacă trec de 500 milioane lei, nu au cum să plătească 1% taxa suplimentară pentru că lucrează cu marje controlate.

Așadar, cert este că taxa va fi plătită doar de cele două fabrici din țară care au cifra de afaceri de peste 500 milioane lei.

Iar “criminalii” fiscali, evazioniștii, munca la negru și băieții deștepți (la propriu) care fac afaceri de miliarde fără să plătească un leu în România, scapă de la solidaritate.

La o cifră de afaceri pentru ultimul an financiar de 780 milioane lei am plătit în țară taxa clawback de 38 milioane lei, 26 milioane lei impozit pe profit și alte mult milioane în contribuții sociale și sănătate. La asta se va adaugă “taxa de solidaritate” de 7,8 milioane de lei, astfel că îmi iau adio de la finanțarea unui nou hub de distribuție pentru Europa.

Multe fabrici care aveau planuri de expansiune în România le vor pune pe stop, asta însemnând că vor stagna tehnologic și că deficitul de balanță comercială al României se va acentua. Și, pe termen lung, iar se închid câteva fabrici, spre bucuria importatorilor și desigur, a imobiliarilor, care își trag un bloc sau un mall în locul lăsat liber.

Comenteaza