Dragoş Damian, Terapia Cluj: 29 februarie să fie declarată zi nelucratoare. Putem rămâne acasă de 29 februarie, economia nu va suferi foarte tare

Dragoş Damian, Terapia Cluj: 29 februarie să fie declarată zi nelucratoare. Putem rămâne acasă de 29 februarie, economia nu va suferi foarte tare

29 februarie vine la noi odată la patru ani ca rezultat al unei intervenții salvatoare a specialiștilor în mentenanța calendarului care au corectat astfel o deviație astronomică. Interstelar, într-un fel.

Este o zi bizară, aproape stiintifico-fantastică care, deși suntem oameni de afaceri cu picioarele pe pământ, ne dă peste cap universul personal. Este o zi în care eternelor întrebari „cât e cursul?” „ce taxe mai cresc?” „de unde iau angajați?” le iau locul filozoficele „de unde venim? cine suntem? încotro ne îndreptam?”. Adică, dacă nu ar fi existat 29 februarie nu s-ar mai fi născut, de exemplu, Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei? Sau, și mai important, nu ar fi murit, de exemplu, Ludovic I al Bavariei? Foarte complicat, nu?

Probabil singurul lucru notabil la ziua de 29 februarie, o zi Rară în calendar, este aniversarea Zilei Internaționale a Bolilor Rare, boli care afecteaza circa 5% din populație și pentru care încă nu există suficiente tratamente.

Pentru cei care nu muncesc - foarte mulți în România, avem cel mai mare NEET (not in employment, education or training) din UE în randul populației 16-24 de ani – 29 februarie este o zi obișnuită de mall, la tocat banii părinților.

Pentru cei care muncesc – tot mai puțini și dintre aceștia tot mai mulți peste 50 de ani – 29 februarie este o zi obișnuită de lucru, dar o zi în plus față de cei trei ani de dinainte. De altfel cei care planifică și lucrează cu indicatori de performanță știu că într-un an cu ziua de 29 luna februarie livreaza cu 5-10% în plus față de un an fără ziua de 29.

Pentru Bugetul de Stat al României o singură zi care vine o dată la 4 ani nu are prea mare impact, puțin probabil să vedem o variație importantă a cursului de schimb și este improbabil ca T1 2024 să fie mult mai mare decât T1 2023 doar datorită zilei de 29. Mai mult, dacă ziua va fi liberă, statul roman nu va împrumuta bani și nu va face plăți. O zi de lucru în plus sau, în minus în cazul propunerii de aici, nu va avea efect asupra produsului intern brut sau a deficitului bugetar, iar pentru strategiile multianuale macroeconomice o astfel de exceptie nu are nici o relevanță.

Iată cum, pe baza unor analize economice riguroase, se naște argumentația de a declara ziua de 29 februarie, care vine odată la 4 ani, zi nelucrătoare. Știm că pentru 2024 au fost deja declarate nelucratoare pentru domeniul public două zile, 16 august și 27 decembrie, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus saptămânal, conform legii” - conform Ministerului Muncii. Cele doua zile vor trebui recuperate (hahahaha!) și bineînțeles că și domeniul privat va opri motoarele în cele două zile libere, nu are rost să mergi la munca dacă domeniul public este liber.

Anul 2024 va continua să ne suprindă în multe feluri și, mai mult ca sigur, prin alegeri, ne va schimba viitorul. Așadar, pe lângă așteptatele creșteri de pensii, de taxe, de produs intern brut, de salarii, de impozite, de prețuri, de deficit bugetar etc., este necesară și o creștere a numărului de zile nelucratoare adăugând la cele existente ziua de 29 februarie, o zi, cum spuneam, bizară. Merită să stai acasă de 29 februarie, economia nu va păți nimic.

Opinie publicată în ZF.

Comenteaza