Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: “Ștefan Vuza, personalitatea anului 2021 în economie.”

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: “Ștefan Vuza, personalitatea anului 2021 în economie.”
| Foto: facebook/dragosdamian

CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian, spune că Ștefan Vuza ar merita titlul „Personaliltatea anului 2021 în economie”.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj spune că inflația a pierdut titlul de „personalitatea anului în economie”: „Pana in urma cu o luna alesesem să scriu fără urmă de îndoială ca inflația este personalitatea anului în economie, pentru ca a schimbat afacerile și viețile noastre. Angajator sau angajat, nimeni nu a ramas fara rani adanci, pentru ca planurile de afaceri s-au facut plecand de la bugete construite pentru 2021 pe o inflatie estimata de autoritati la 2,5% si terminand anul la (probabil) 9%.” 

Chiar dacă unii afaceriști s-au bucurat în prima jumătate a anului, dată fiind creșterea prețurilor la alimente, utilitati, bunuri de larg consum si constructii. În a doua parte a anului, toată suflarea din economie a început să se îngrijoreze. 

„Tuturor le crescusera costurile mai repede decat veniturile iar resursele consumatorilor macinate de inflatie ajunsesera la fundul sacului, putand acoperi doar plata utilitatilor. Astfel incat, nimeni nu castiga la aproape 10% inflatie si la spectrul unui 2022 foarte complicat.”, mai spune Dragoș Damian. 

La fel de bine personalitatea anului in economie putea fi PNRR-ul

Chiar dacă luni de zile PNRR a ținut prima pagină în presă, la o privire atentă, CEO-ul Terapia Cluj spune că:

„realizezi ca sunt de fapt fonduri europene cu nume reinventat care cuprind proiecte de infrastructura ce trebuiau incheiate inca din 2016 si care vor fi executate pe jumatate din imprumuturi, de muncitori straini si cu produse importate; echipamentele si materialele din proiectele din Green Deal, digitalizare si infrastructura nu se fabrica in Romania, ele vor fi importate, contribuind la cresterea economica a tarilor care le trimit catre noi.”

Ceva l-a făcut să se răzgândească, însă, pe ultima sută de metri. De ce? Pentru că după mulți ani, spune Dragoș Damian, a reușit să vadă speranță și pasiune în cineva care a început să vorbească despre recladirea și unificarea chimiei românești cu ambiții de regionalizare. 

„Nu a mai ramas multa productie chimica in Romania. Inainte de 1990 aveam 72 de combinate chimice, un sistem performant de invatamant si un sector care aducea circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din productia industriala de atunci. Astazi, in 2021, mai exista doar 14 combinate si putin invatamant de ramura, iar domeniul aduce la buget venituri de sub 3 miliarde Euro generand jumatate din deficitul balantei comerciale a Romaniei.”, explică CEO-ul Terapia Cluj. 

„Guvernanții s-au lăsat păcăliți de povestea cu mediul, poluarea și industria verde”

Fabricile din Codlea, Făgăraș, Târăaveni, Slobozia, Dej, Baia-Mare, Victoria, Copșa Mica, Cluj-Napoca, etc. care acum ceva timp reprezentau „fala” producției chimice din Europa; Acum, sunt total sau parțial închise din cauza guvernanțiilor:  „S-au adoptat irational, fara tranzitie, legi ale UE de care alte tari din Europa de Est nici nu au vrut sa auda, am devenit captivi importurilor, am renuntat la suveranitate economica contrar nevoilor noastre strategice si am ramas fara viziune privind rolul chimiei in dezvoltarea economica”, transmite Dragoș Damian. 

Stefan Vuza, Personalitatea anului 2021 in economie.

În ultimele luni s-a vorbit des despre galopul la bursă a lui Chimcomplex. Oltchim este pe profit iar Rompetrol este o țintă de achizitie. De ce? Se încearcă unificarea combinatelor chimice rămase într-o Companie Româna de Chimie.

Iar personalitatea din spatele acestor rezultate este Ștefan Vuza, spune CEO-ul Terapia Cluj: 

„Personalitatea din spatele acestor rezultate si planuri este un om hotarat să redea gloria de odinioara a industriei, chiar daca vremurile sunt schimbate iar competitia acerba. În opinia mea, Ștefan Vuza merită titlul de personalitatea anului in economie pentru ca reda industriasilor – si in general romanilor - speranta in viitor si taria de a nu se de batuti la ei in tara.”

Comenteaza