Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: "Marcel Ciolacu, Fraierii de Serviciu din economie te salută"

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: "Marcel Ciolacu, Fraierii de Serviciu din economie te salută"

"Suntem mulţi fraieri de serviciu convinşi că singurele soluţii pentru România sunt reforma bugetară şi consolidarea fiscală", îi transmite Dragoş Damian premierului Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu s-a autointitulat fraierul de serviciu care îşi asumă reforma sistemului bugetar – lucru care a declanşat o furtună de comentarii foarte vii în spatiul public, având în vedere nu atât definiţia pe care o are substantivul masculin fraier, cât sensul peiorativ în care este utilizat colocvial. Formularea “ce fraier eşti!” este întâlnită foarte des şi în terminologia de afaceri, iată câteva exemple de fraieri de serviciu din mediul economic.

Fraierii de serviciu plătesc până la ultimul leu toate taxele, impozitele şi contribuţiile, unii mai plătesc pe deasupra şi o taxă de 15% pe cifra de afaceri. Ce fraieri sunt, în loc să se ducă unde trebuie şi să obţină scutiri, facilităţi, scheme de ajutor şi alte stimulente.

Mai mult, dacă vă puteţi imagina aşa ceva, există fraieri de serviciu, chiar şi multinaţionale, care raporteaza profit şi plătesc impozit pe profit în ţară.

Fraierii de serviciu nu reuşesc să înţeleagă cum în România evaziunea fiscală şi munca la negru înfloresc peste tot şi nimeni nu se sesizează şi ia măsuri. De aceea sunt fraieri.

Fraierii de serviciu chiar cred că plătind 10% la CAS pacienţii cu cancer vor fi salvaţi, contribuind cu 25% la CASS pensionarii vor avea o viaţă decentă şi achitând 10% impozit pe venit copiii nu vor mai abandona şcoala. Şi astfel România va fi o ţară ca afara. Sunt fraieri rău!

Fraierii de serviciu investesc în unităţi de productie, proiecte mari şi complicate, care necesită finanţare intensivă, lanţuri de aprovizionare foarte complicate şi contracte internaţionale. Ce fraieri sunt, ar putea să facă un simplu depozit şi să aducă totul din import. 

Fraierii de serviciu obţin autorizaţii de construcţii după luni şi luni de aşteptări şi rugăminţi şi insistenţe. Până şi înainte să sape o groapă vin controale de la puzderie de autorităţi. Sunt fraieri, pentru că unii încep construcţii fără autorizaţii şi nimeni nu-i deranjează.

Fraierii de serviciu investesc milioane de lei în pregătirea angajaţilor în învăţământ dual, în parteneriate cu colegii şi facultăţi, în burse de studii, în stagii de pregătire. Există fraieri de serviciu care s-au înhămat până şi la fondarea consorţiilor de învăţământ dual. Dar sunt fraieri, pentru că ar putea să reducă toate costurile furând de la alte companii angajaţii gata pregătiţi.

Fraierii de serviciu nu au organizaţii care să-i reprezinte, directori executivi, lobbişti, consultanţi sau avocaţi - au încredere că autorităţile înţeleg şi rezolvă cauzele de la rădăcina problemelor din economie. Sunt fraieri dacă cred că e suficient să ajungă o dată pe an la un ministru, un secretar de stat, un director în ministere şi că aceştia vor alerga să le rezolve problemele.

Marcel Ciolacu, fraierii de serviciu cred că singura soluţie ca să nu mai îngenunchiem, să nu ne mai ploconim şi să nu mai executăm ordinele cuiva este să devenim o economie puternică reformând bugetul şi consolidând finanţele României, care acum sunt ţinute captive de către cei care râd de noi şi ne numesc fraieri de serviciu.   

Opinie publicată în zf.ro

Comenteaza