Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Câţi oameni de afaceri din România, decreţei, au facut armata? Câţi mai ştiu să desfacă şi să pună la loc un Kalashnikov? Câţi vor rămâne să-şi apere patria?

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Câţi oameni de afaceri din România, decreţei, au facut armata? Câţi mai ştiu să desfacă şi să pună la loc un Kalashnikov? Câţi vor rămâne să-şi apere patria?

Șeful Armatei Romane, generalul Gheorghiță Vlad, declara într-un interviu că trebuie să fim pregătiți pentru război, stricându-ne astfel acest minunat început de 2024: 

„Da, populaţia României, la fel ca întreaga populaţie din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze şi trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiţi”

Ne spune altceva decât ne spun politicienii care, fiind în an electoral, nu vor să ne îngrijoreze, dimpotrivă, vor să fim fericiți și liniștiți cu salarii și pensii mai mari.

Despre decreţei, baby-boomers-ii sau generația X a României, se știu sigur 3 lucruri. Că sunt nascuți după decretul din 1966 care urmărea creșterea natalității, de aceea li se și spune în derâdere Decreței. Că au în prezent între 45-55 de ani și reprezintă cea mai largă pătură demografică din România, care va crea haos din 2030 încolo în sistemul de pensii. Și, că sunt în 2024 la practic toate butoanele care conduc România, fie că vorbim de public sau privat.

Desigur, foarte mulți dintre decreței sunt oameni de afaceri, au construit de la zero companii sau au cariere de succes în corporații.

Ce se știe mai puțin despre oamenii de afaceri Decreței este că toți au făcut armata, care de altfel nu mai este obligatorie de 17 ani. Însă, până atunci, toți băieții și fetele absolvenți de liceu, școală profesională, colegii, în primii ani de facultate etc., erau obligați să facă armata. Scăpau doar cei bolnavi sau cei cu pile, care se îmbolnăveau subit.

Nu știu dacă în cele ce urmează voi dezvălui secrete de stat, nu prea cred. Am făcut armata la termen redus TR, asta însemnănd vreo 9 luni, în perioada 1985/86 la unitatea militară din Zalău – care, supriză, încă mai există, nu a fost dărămată ca să lase vreun mall în locul ei. Tradițional, cei intrați la medicină în Cluj făceau armata acolo, camarazi de arme la TR fiind TCM-ul din Sibiu și cei admiși la Teologie – da, exact, și viitorii preoți făceau armata obligatorie. A fost un an de pomină. Bineînțeles că armata începea cu adunarea recoltei, și continua în cazul nostru special din Zalău cu descărcarea de cărbuni pentru termocentrală si aducerea de apă pentru oraș. Dar, cel puțin în primele 4-5 luni, am mâncat armata pe pâine. Marșuri de zeci de kilometri pe dealurile Sălajului, trageri de zi și de noapte în poligoane cu tot armamentul din dotare, serviciu de gardă la minus zeci de grade – Decrețeii își amintesc că iernile 1984/85 si 1985/86 au fost cele mai geroase din vietile lor. În 1986 am prins și cea mai tare lună aprilie, când am fost alarmați de două ori și pregătiți de misiune, o dată să mergem în Libia să-l ajutăm pe Ghadafi care fusese atacat cu rachete de americani și apoi să mergem un Ukraina, să ajutăm la limitarea pagubelor produse de explozia de la Cernobal. Au urmat și alte evenimente bogate în semnficații. Aplicație militară coordonată de șeful de atunci al armatei, generalul Vasile Milea, și garda de onoare la venirea soților Ceaușescu, care poposiseră să deschidă o fabrică (sic!). Culminând desigur cu momentul galactic în care Steaua (care, atenție, era echipa Armatei) câstiga Cupa Campionilor.

Fiecare om de afaceri Decrețel care a făcut armata își amintește că despre o școala la care a învățat lucruri bune și lucruri rele, la vârsta de 17-19 ani, când ești încă un copil. Mai mult ca sigur însa că amintirea comună a oamenilor de afaceri Decreței este modul în care desfaci și pui la loc Kalashnikov-ul, arma de asalt AK 47 cu care au făcut armata, denumită „Ucigașul mondial numărul 1” (Historia.ro).

Vorbesc despre toate astea, simplu, pentru că de doi ani latră câinii războiului la doi pași de noi și nimeni nu ne-a spus, până ce a facut-o acum o zi generalul Gheorghiță Vlad, el însuși Decrețel, că trebuie să ne pregatim un pic. Mai mult ca sigur că în caz că lucrurile degenerează – și ele au o tendință de a degenera -  vor fi mobilizați la arme rezerviștii, adică Decrețeii, inclusiv oamenii de afaceri care au făcut armata și care vor fi înarmați cu Kalasnikov-uri. Care probabil vor fi inutile pentru că războiul modern este complet diferit, așa cum există medicină personalizată există și moarte personalizată, când o dronă condusă de la 3000 de km de un caporal hipster îți așeaza ușurel un proiectil pe bancheta din spate a mașinii.

Așa că omule de afaceri Decrețel care ai făcut armata, dacă ai uitat să desfaci și să pui la loc un Kalasnikov, poate ar fi util să-ți aduci aminte, sunt și tutoriale pe rețelele de socializare care îți împrospătează memoria. Există mai mult ca sigur și influenceri care îți dau o mână de ajutor. Apropos, un Kalasnikov costa astăzi până în 2000 de Euro daca îl cauți pe internet. Sunt mult mai accesibile Kalasnikov-urile cu bile, pentru toți copiii, pe toate platformele de vânzări online, la 50-100 lei.

Cine spune că nu suntem pregătiți?

Opinie publicată în ZF

Comenteaza