Domnule premier, curaj, ieșiţi din robia influencerilor de partid!

Domnule premier, curaj, ieșiţi din robia influencerilor de partid!

Pe 10 mai, la Bruxelles, puneţi pe masă 20 de milioane de euro (0,1%) din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru o fabrică de vaccinuri!

Am mai spus că premierii României se află prinși fără scăpare în plasa influencerilor de politică economică (coaliții, camere de comerț, firme de lobby, think-tank-uri, atașații ambasadelor), cu sprijinul cărora România a ajuns unde este: o țară cu o economie bazată de consumul de importuri și cel mai mare exportator de forță de muncă bine calificată.

Ăsta este modelul economic de “copil sărac și ascultător” pe care-l avem, poate mai răzbim câțiva ani cu el, poate că reașezarile de după pandemie ne vor ajută să răzbim chiar mai mulți. Am mai arătat, pentru 30 de țări industrializate și emergente, situația balanței comerciale din producția de medicamente. În analiza din 2019, România are al patrulea mare deficit de balanță comercială, disproporționat de mare - dacă ne raportăm la deficitul total.

Este efectul anilor în care producătorii locali de medicamente erau nebăgați în seamă la finanțe și la sănătate, unde se forma o lungă coadă de camere de comerț, ambasade, producători internaționali, lobby-iști, consultanți. Asta evident pentru că aceștia se pricepeau la medicamente mult mai bine decât amărâții de directori de fabrici din țară. Ani în care, de exemplu, Ungaria și Slovenia au investit strategic în tehnologizare și internaționalizare, astfel încât acolo lucrurile stau altfel. 

Poate că a sosit momentul să corectăm greșelile din trecut și să alocăm bani pentru un domeniu strategic care nu aduce doar valoarea adăugată a produsului finit și confortul disponibilității medicamentelor, ci și venituri bugetare, oportunități de cercetare-dezvoltare, lanțuri de aprovizionare și hub-uri operaționale. Așadar, domnule premier, 20 milioane de euro din PNRR pentru o fabrică de vaccinuri!

Dragoș DAMIAN
CEO Terapia Cluj

Comenteaza