De 1 iunie, cinci minute de reflecţie la ce lăsăm copiilor noştri

De 1 iunie, cinci minute de reflecţie la ce lăsăm copiilor noştri

O datorie publică de 500 de miliarde de lei, un spor negativ al populației de peste 100.000 de persoane, natalitatea în scădere, sistem de educaţie şi sistem sanitar făcute praf.

Desigur, le urăm copiilor noștri la mulți ani, le lăsăm toată dragostea și protecția noastră și le dorim succes în aventura în care au pornit în căutarea fericirii. Dar le lăsăm și pe astea:

- O datorie publică de circa 500 miliarde de lei la sfârșitul lui 2020, aproape 50% din produsul intern brut

- Încă peste 70 miliarde de lei datorii din împrumuturi pentru Planul Național de Redresare și Reziliență

- Un deficit de balanță comercială de 100 de miliarde de lei

- Un spor negativ al populației de peste 100.000 de persoane (mor cu 100.000 de români mai mulți decât se nasc), la care se adaugă 100.000 de români care pleacă în fiecare an din țară

- 300.000 de copii trăiesc pe la rude, fără părinți, aceștia fiind plecați din țară la muncă

- 3,5 milioane de "decreței" care se vor duce în pensie sau vor dispărea, bunicii copiilor din ziua de azi

- Natalitate în scădere - cifrele sunt prea deprimante că să le reamintim, dar la viteza de dispariție a românilor proiecțiile arată că până în 2050 vor mai fi maximum 14-15 milioane de români în țară

- Sistem de educație și sistem sanitar făcute praf de migrația "creierelor", de lipsa de competență și de nepotism, neglijență și furt – plătim taxe și impozite ca ambele sisteme să funcționeze și apoi dăm alți mii de lei din buzunar pentru copiii noștri ca să fim siguri că nu le lipsește nimic.

Se spune că păcatele părinților nu trebuie să fie plătite de copii. La sfârșitul unei zile frumoase, după ce ați sărbătorit alături de copiii voștri și vă relaxați la un pahar de vin, înjurați-mă dacă vă stric cheful, dar gândiți-vă un pic la ce lăsăm copiilor noștri. Și la ce putem face să schimbăm această moștenire.

Dragoș DAMIAN
CEO Terapia Cluj 

Comenteaza