Washingtonul limitează programul Work and Travel, după o serie de plângeri ale studenţilor străini. În România, Clujul e cel mai afectat

Washingtonul limitează programul Work and Travel, după o serie de plângeri ale studenţilor străini. În România, Clujul e cel mai afectat
Departamentul de Stat a comunicat luni seară că va limita numărul viitorilor participanţi, menţinându-l la nivelul de anul acesta, de aproximativ 103.000 studenţi.

Departamentul de Stat american a decis limitarea programului Work and Travel, după o serie de reclamaţii formulate de studenţi străini, inclusiv români, privind condiţiile de lucru în cadrul acestui proiect, informează ziarul Philadelphia Inquirer, în ediţia online.

Departamentul de Stat a comunicat luni seară că va limita numărul viitorilor participanţi, menţinându-l la nivelul de anul acesta, de aproximativ 103.000 studenţi. În plus, deocamdată nu vor fi acceptaţi noi "sponsori" - o referire la companiile care intermediau contractele de recrutare a studenţilor. Majoritatea neregulilor au fost atribuite companiilor care recrutau studenţii, dat fiind că acestea nu luau măsuri pentru protejarea acestora.

Circa 400 de studenţi străini, printre care s-au numărat români, chinezi, ucraineni şi nigerieni angajaţi la o unitate de ambalare din Palmyra (Pennsylvania), în cadrul programului Work and Travel, au protestat în august, denunţând condiţiile de muncă şi salariile foarte mici.

Ca urmare a protestelor, Departamentul Muncii şi Departamentul de Stat american declanşaseră anchete în legătură cu condiţiile de muncă de la unitatea de ambalare din Pennsylvania. Una dintre companiile vizate de anchete a fost Hershey, care până la urmă a luat măsuri pentru flexibilizarea programului studenţilor.

Ziuadecj.ro a arătat în aprilie că cele mai multe agenţii de work and travel din ţară sunt înregistrate în Cluj. Programul Work-And-Travel pentru muncă şi călătorie pe timpul verii permite studenţilor de la cursurile universităţilor din ţară să lucreze în Statele Unite pe perioada vacanţei de vară, pentru până la patru luni. Studenţii sunt obligaţi să se întoarcă în ţară până la data de 31 octombrie, iar dacă nu o fac pot avea dificultăţi mari în a obţine alte vize de şedere în SUA.

Programul este coordonat în România de companiile clujene American Experience, American Work and Travel, Aurora Work and Travel, Belrao Group România, GTS International România, ICEP World, Mike's Agency, Adira, Work Oportunities, Trans USA, Student Travel, Programe Olvania şi respectiv Ameritrex. La acestea se adaugă US Travel în Timişoara care are un punct de lucru şi în Cluj, Promo International Târgu Mureş şi ZIP Travel în Bucureşti, care are de asemenea o reprezentanţă în Cluj-Napoca.

 

Comenteaza