Majoritatea agenţiilor de turism care duc studenţi în America sunt din Cluj

Majoritatea agenţiilor de turism care duc studenţi în America sunt din Cluj
Clujul are cele mai multe agenţii de turism pentru studenţi din ţară în programul Work-And-Travel derulat de Ambasada Statelor Unite în România. Din totalul de 16 agenţii de turism pentru studenţi, 11 au sediul central din Cluj. Alte două agenţii au puncte de lucru în oraş.

Programul Work-And-Travel pentru muncă şi călătorie pe timpul verii permite studenţilor de la cursurile universităţilor din ţară să lucreze în Statele Unite pe perioada vacanţei de vară, pentru până la patru luni. Studenţii sunt obligaţi să se întoarcă în ţară până la data de 31 octombrie, iar dacă nu o fac pot avea dificultăţi mari în a obţine alte vize de şedere în SUA.

"Chiar dacă, în general, deplasarea în SUA se face după jumătatea lunii iunie, înainte de a zbura spre America, firmele coordonatoare trebuie să întocmească documentația necesară, iar studentul trebuie să obțină Viza. TransUSA se ocupă de relația cu Ambsada, programează interviurile și își instruiește aplicanții cu privire la aspectele importante din cadrul interviului. Întregul proces, de la înscriere până la finalizarea documentelor necesare plecării efective poate să dureze, uneori, câteva săptămâni", explică directorul de program al Trans USA, Marius Tiniş.

"În 1996 în România funcţiona o singură firmă de work-and-travel, în Cluj, care trimitea 100-200 de studenţi pe sezon în America. Primii studenţi din România care au plecat prin acest program au fost din Cluj, s-au întors şi şi-au făcut şi ei firme", a explicat Tiniş motivul pentru care acum marea majoritate a agenţiilor sunt clujene.

Programul este coordonat în România de companiile clujene American Experience, American Work and Travel, Aurora Work and Travel, Belrao Group România, GTS International România, ICEP World, Mike's Agency, Adira, Work Oportunities, Trans USA, Student Travel, Programe Olvania şi respectiv Ameritrex. La acestea se adaugă US Travel în Timişoara care are un punct de lucru şi în Cluj, Promo International Târgu Mureş şi ZIP Travel în Bucureşti, care are de asemenea o reprezentanţă în Cluj-Napoca.

Vezi aici lista agenţiilor

Comenteaza