Vacanţă la Marea Neagră în vara lui 2022: Delfini morţi, mine plutitoare, nave scufundate şi război

Vacanţă la Marea Neagră în vara lui 2022: Delfini morţi, mine plutitoare, nave scufundate şi război

Războiul dintre Rusia şi Ucraina le ridică semne întrebare serioase celor care ar dori să îşi petreacă vacanţa din vara lui 2022 pe litoralul Mării Negre. 

Mulți dintre cei  care își fac planuri de vacanță se vor gândi  de două ori anul acesta dacă aleg sau nu litoralul Mării Negre ca destinație. Războiul dintre Rusia și Ucraina aduce o provocări noi pentru concediile din vara lui 2022. 

Apele Mării Negre sunt împărțite de România, Bulgaria, Georgia și Turcia, precum și Ucraina și Rusia, care se află în război de când președintele Vladimir Putin a invadat statul vecin pe 24 februarie.

Luna trecută Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că pun mine în Marea Neagră, iar echipe de scafandri români și turci au dezamorsat mine rătăcite din apele care aparțin celor două țări.

O altă ameninţare este reprezentată de navele rusești din Marea Neagră, multe dintre ele lansând rachete spre teritoriul ucrainean. Pe de altă parte, ucrainenii au scufundat deja, tot cu ajutorul unor rachete, câteva nave rusești, printre care și celebra navă Moskva.

Recent zeci de delfini din Marea Neagră au murit. Cercetătorii spun că războiul din Ucraina ar putea fi cauza.  Numărul delfinilor care au murit în Marea Neagră a crescut accelerat, potrivit cercetătorilor turci, după începutul invaiziei rusești în Ucraina, scrie The Guardian.

Cercetătorii cred că poluarea fonică sporită în nordul Mării Negre, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei ruse și de activitățile militare în desfășurare, ar fi putut împinge delfinii spre țărmurile turcești și bulgare, unde se prind în plasele de pescuit în număr neobișnuit de mare, sau eșuează pe țărm.

Peste 80 de animale au fost găsite moarte pe țărmul turcesc. „Trauma acustică este una dintre posibilitățile la care ne gândim. Nu avem dovezi care să ateste ce ar putea provoca în Marea Neagră sonarul de frecvență joasă, pentru că nu am mai văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot, pentru o perioadă atât de îndelungată. Știința însă cere întotdeauna dovezi“, a declarat Bayram Ozturk, președintele Fundației Turce de Cercetare Marină.

Forțele navale se bazează de cele mai multe ori pe sonar pentru a detecta submarinele inamice de la distanțe mari. Este cunoscut că mamiferele marine depind de sunet pentru a comunica și au un auz extrem de dezvoltat, astfel zgomotul subacvatic poate avea efecte grave, chiar fatale, asupra delfinilor.

Comenteaza