Vacanța de vară la Marea Neagră, spectacol trist cu delfini răniți, eșuați sau arși

Vacanța de vară la Marea Neagră, spectacol trist cu delfini răniți, eșuați sau arși

Cei care își vor face vacanța de vară anul acesta la Marea Neagră ar putea da față mai repede cu ororile războiului din Ucraina. Zeci de delfini din Marea Neagră au fost găsiți eșuați,cu arsuri sau răni la țărmul Mării Negre din România sau Bulgaria. 

Doi biologi din Bulgaria au observat, aproape de mal, mai mulți delfini cu arsuri și răni, provocate, cel mai probabil, de exploziile unor bombe. Delfinii erau dezorientați, extrem de slăbiți și au fost aduși la mal de curenți.

Și în Mangalia a fost descoperit, pe fundul mării, un delfin rănit. În urmă cu două săptămâni, peste 60 de delfini au fost găsiți eșuați pe litoralul românesc, în apropiere de Sulina. Specialiștii sunt îngrijorați și spun că avem de-a face cu cele mai multe eșuări din ultimii 20 de ani. Iar unul dintre motive ar fi poluarea fonică de la navele de război, a transmis digi24.ro. 

În cazul plăgilor arse ar putea fi forba de fosfor deoarece substanța aceasta arde și sub apă, nu doar la suparfața ei.  ”Vorbim despre o specie de cetacee care în mod uzual se află în apropierea țărmurilor sau chiar în porturi și pe lângă acestea. Deci foarte posibil în apropierea sau chiar în interiorul unor teatre active de operațiuni.

În 25 de ani de când mă ocup de cetacee din Marea Neagră nu am văzut niciodată un delfin ars. De data asta am văzut. Din păcate, mai mulți. Din păcate, o spun cu tristețe și hotărât, nu au nicio șansă, niciunul dintre ei”, crede biologul Răzvan Popescu Mirceni, care conduce ONG-ul Oceanic Club.

"Imaginați-vă că delfinul din imagine care are o plagă arsă extinsă era încă viu la momentul fotografiei. Estimăm că nu s-au putut hrăni în ultimele cel puțin 10 zile având în vedere grosimea țesutului adipos. Cei care nu au fost arși au suferit leziuni interne fiindu-le afectată grav capacitatea de orientare. Nu vreau să îmi imaginez durerea pe care o simte acest biet animal.”, a scris biologul pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza