Românii petrec de Crăciun, o clujeancă e martora atrocităţilor într-o ţară sfâşiată de război

Românii petrec de Crăciun, o clujeancă e martora atrocităţilor într-o ţară sfâşiată de război
În vreme ce românii se îndestulau la masa de Crăciun sau mergeau la slujba religioasă, ori pur şi simplu se odihneau, o clujeancă îşi risca viaţa ca să relateze conflictele dintr-o ţară africană. De Crăciun, a văzut cadavre pe stradă, ca în fiecare zi. „Azi doar unul", spune ea.

Andreea Câmpeanu are 30 de ani şi este fotoreporter pentru prestigioasa agenţie de ştiri Reuters într-o ţară puternic măcinată de conflicte armate, de mai bine de un an - Republica Centrafricană. Zeci de mii de oameni şi-au părăsit casele, mulţi copii au rămas fără părinţi, ucişi în războiul dintre facţiunile rivale - una musulmană, cealaltă creştină.
„Nu am simţit că a fost Crăciun azi", îi spune Andreea reporterului ziuadecj.ro. „E război, oamenii stau în tabere de refugiaţi, am văzut un cadavru în mijlocul străzii ca în fiecare zi. Oamenii sunt disperaţi, flămânzi, bolnavi, furioşi. Sunt împuşcături peste tot, străzile sunt goale".


Andreea îşi riscă viaţa în fiecare zi, printre gloanţe, pentru a surprinde în imagini conflictul din Republica Centrafricană. "E primul şi ultimul meu război", spune ea, obosită - lucrează de dimineaţa de la 6 până seara la aceeaşi oră, când se dă "stingerea" pe străzi: nimeni nu are voie să îşi părăsească locuinţa după această oră. "Oamenii sunt furioşi aici, şi frustraţi. E război de un an, nu mai funcţionează mare lucru în afară de curent, apă, telefon şi hoteluri în care stau jurnalişti".


Slujba de Crăciun s-a ţinut în miezul zilei - pentru că după ora 6 nu are nimeni voie să iasă pe străzi. "A fost frumos, dar lumea e tristă şi stresată; aici nu sunt brazi şi majoritatea oamenilor nu mai stau în casele lor, sunt 200.000 de refugiaţi. E foarte trist ce se întâmplă aici".


Andreea explică situaţia din Republica Centrafricană cu un episod la care a fost martoră chiar azi, într-un centru de refugiaţi care numără 40.000 de persoane pe o suprafaţă de aproximativ 8 hectare. "Într-o sală de clasă unde dorm oameni copiii se jucau cu baloane. Erau şi doi bătrâni, le-au dat baloane nepoţeilor. Aveau nouă nepoţei, părinţii au murit. Pe drumul spre centru, pe mijlocul drumului era un musulman mort, omorât de creştini, ziceau că e înarmat. Un bătrân a venit la mine şi m-a rugat dacă pot să-l ajut - în timpul luptelor o femeie musulmană a trebuit să fugă şi a lăsat în urmă un bebe de 3 luni. Am sunat la UNICEF, dar nu ştiu ce s-a ales de bebe pentru că azi au fost împuşcături toată ziua, nu ştiu dacă au putut merge să-l ia. Când am ieşit din centru se împuşcau pe strada mare, aşa că a trebuit să ne întoarcem. Toată ziua au fost împuşcături".

Andreea Câmpeanu locuieşte din martie în Sudanul de Sud, unde profesează ca fotograf freelancer şi om de legătură pentru agenţia de ştiri Reuters. A fost freelancer şi în Madagascar, Sudan şi Kenya.

Republica Centrafricană, cu capitala în Bangui, numără 4,5 milioane de locuitori. De la izbucnirea războiului în ţară au fost trimise trupe franceze şi africane de menţinere a păcii, fără efect însă, aceasta şi pentru că sunt foarte puţine. Rapoarte ale ONG-urilor care militează pentru drepturile omului - Human Rights Watch şi Amnesty International - subliniază în decembrie că situaţia din ţară a scăpat de sub control. Amnesty International arată în raportul din acestă lună că miliţia creştină anti-balaka a intrat din casă în casă în căutarea musulmanilor, dintre care a ucis 60. Ca răzbunare, facţiunea rivală, rebelii din coaliţia Seleka, în special musulmani, au ucis aproape 1.000 de civili în doar două zile. Cercetările Amnesty International arată "fără nicio urmă de îndoială" că în RCA au avut loc crime împotriva umanităţii, inclusiv execuţii fără proces şi mutilări.


Raportul Human Rights Watch numără 34 de pagini şi arată că în cadrul violenţelor din localitatea nordică Bossangoa părinţi au fost obligaţi de membrii miliţiei creştine să vadă cum copiilor lor le sunt tăiate gâturile. Raportul arată că miliţia a ucis câteva sute de musulmani, cărora le-au ars casele şi le-au furat animalele.


Repercursiunile miliţiei musulmane nu s-au lăsat aşteptate. "Uciderile brutale din RCA creează un ciclu al crimei şi represalii care ameninţă să scape de sub control", spune directorul Human Rights Watch responsabil cu urgenţele, Peter Bouckaert, pentru The Guardian. "Acum avem peste 1.600 de soldaţi francezi şi 2.000 de soldaţi africani într-o ţară mai mare decât Franţa, sunt violenţe în multe localităţi diferite, multe comunităţi care se atacă reciproc; pur şi simplu nu sunt destule trupe pentru a controla situaţia".


El spune că, deşi e posibil ca miliţiile Seleka să fie ţinute sub control, nu acelaşi lucru se poate spune despre miliţiile anti-balaka. "Sunt mai fluide, sunt comunităţi întregi înarmate şi gata să ucidă", spune el. "Când ai comunităţi care scot armele una împotriva celeilalte şi sunt masacre comise ca răzbunare, te confrunţi cu o situaţie foarte explozivă. Şi trupele franceze şi africane nu sunt peste tot, sunt multe locuri în care nu există prezenţă internaţională. Şi chiar şi unde există, în Bangui (capitala-n.red.), miliţia anti-balaka folosesc o şcoală ca să recruteze şi să antreneze noi luptători, chiar sub nasul francezilor", spune Bouckaert.


Atrocităţile sunt şocant de brutale în această ţară sfârşiată de războaie de peste un an. Human Rights Watch spune că o păstoriţă musulmană a fost forţată să privească cum luptătorii creştini i-au tăiat gâtul băieţelului său de 3 ani, celor doi băieţi de 10 şi 14 ani, şi ai unei rude adulte.
"Anti balaka e miliţia creştină, dar nu are nimic creştin - sunt foarte violenţi, au macete şi arme. Am văzut cele mai oribile lucruri, pe care însă prefer să nu le zic" - Andreea Câmpeanu

 

Comenteaza