Majoritatea piețelor agricole din România s-au închis. De unde poți cumpăra legume și fructe proaspete

Majoritatea piețelor agricole din România s-au închis. De unde poți cumpăra legume și fructe proaspete

Chiar dacă piețele și târgurile au fost închise, încă se mai pot cumpăra fructe și legume, direct de la producători. Unii primari au găsit soluții care să ajute atât cumpărătorii cât și producătorii agricoli. 

În Timişoara, Dominic Fritz foloseşte căsuţele de la Târgul de Crăciun. Soluţia nu îi mulţumeşte pe producători, pentru că sunt friguroase şi mici. Rodica Cromec vine de la Caransebeş să îşi vândă marfa. 

La Constanţa, producătorii au fost scoşi în parcare. Administratorii pieţelor au adus 27 de tarabe din oraş, la Piaţa Tomis şi le-au pus în parcare. O altă piaţă din centrul oraşului se transformă în spaţiu deschis, după ce se vor scoate geamurile şi uşile. Costel Olteanu are 45 de ani şi este producator de murături. De 25 de ani îşi vinde produsele în piaţa TOMIS III din Constanţa. Anul acesta are profit zero.

În Braşov, autorităţile au vrut să scoată tarabele în exterior, pe străzile din apropiere, unde să interzică circulaţia maşinilor, dar au venit cu o altă soluţie mai benefică. Vor fi eliminate două dintre laturi şi o parte din acoperiş acolo unde este necesar. Aşa, comercianţii şi producătorii pot rămâne la tarabele lor.

Ionuţ Nasleu, director SC Pieţe SA Timişoara: „Am găsit soluţia ca vitrinele, lactate, carne, firmele să fie cu faţa către exterior, să fie cu faţa către exterior, să se vândă dinăuntru, dar oamenii să nu intre, să nu aibă acces, hala să fie complet închisă, iar producătorii cu legume, cu fructe, cu ce există de sezon acum, se vor reloca pe căsuţele din imediata vecinătate, din parcare.” „O să venim cu vitrinele jos, conform normelor sanitar-veterinare, să fim cât de cât ok pentru perioada aceasta”, spune un comerciant. „Vă daţi seama că este foarte nasol. Acum ne bagă în căsuţe, dar pe perioada de iarnă, ce facem? Pentru că este frig. Eu vin de la Caransebeş, fac 100 de kilometri, fac naveta şi vă daţi seama că nu-mi convine ca să vin în fiecare zi”, se plânge Rodica Cromec, producător agricol.

Noi, în piaţă la un moment dat la începutul pandemiei, am luat nişte măsuri, am învelit tarabele in plexiglas. Servea, la mine de exemplu, doar soţia mea sau fata care era la tarabă, clientul nu punea mâna pe niciun produs, noi îl serveam”, explică şi Costel Olteanu, producător. „Eşti mult mai predispus să te îmbolnăveşti într-un supermarket, într-un hipermarket decât într-o piaţă.” Allen Coliban, primarul Braşovului: „În fiecare dintre situaţii ne am uitat după soluţii astfel încât să deschidem pe două laturi perimetrul pieţei. Astfel încât să transformăm piaţa într-o piaţă ventilată, prin care aerul să circule liber. Activitatea va fi făcută în condiţii normale, pieţele nu se închid.”

Și la Cluj-Napoca, edilul Emil Boc a declarat următoarele: "Piețele din municipiul Cluj-Napoca vor rămâne funcționale. Este adevărat că nu vor putea funcționa în regim de interior, dar toate cele cinci piețe pe care Primăria Cluj-Napoca le are în administrare: Zorilor, Hermes, Grigorescu, Flora și Ira vor funcționa în regim deschis.

Vor fi amenajate standuri pentru producători afară, în fața pieței pentru ca cei 12 producători din Piața Zorilor să poată avea locațiile asigurate la regim deschis. Vremea se anunță mai bună săptămâna viitoare și vor putea vinde afară. Vom căuta împreună cu colegii și soluții pentru situația în care vremea se înrăutățește pentru ca piața să rămână funcțională. La fel Piața Hermes, unde avem 30 de producători, Piața Grigorescu 16 producători, Piața Flora cu 30 de producători, Piața IRA peste 40 de producători vor rămâne funcționale în regim deschis. 

Piețele volante vor fi extinse. Piața volantă de la sala sporturilor va funcționa marți, vineri și sâmbătă, după programul 10.00 - 17.00. Joi va funcționa în Gheorgheni, în parcarea de la capătul liniei 3, pentru a le asigura producătorilor șansa de a-și vinde produsele de sezon și de a-și continua activitatea în regimul cât de cât de o situație normală. Nu trăim vremuri normale și situația din spitale devine tot mai dificilă și prin ceea ce facem ajutăm sistemul sanitar să nu intre în colaps și să rămână sub control. 

De luni dimineața, mesele vor fi scoase afară și de luni își vor derula activitatea în exterior. Vom acorda sprijin și pentru administratorii privați de piețe: Piața Mihai Viteazu și Piața Ion Meșter pentru a-și continua activitatea”.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Piețele publice, deschise în aer liber la Cluj-Napoca

Comenteaza