Moldova, aproape de UE VIDEO

Moldova, aproape de UE VIDEO
Specialiştii în politică internaţională au dezbătut la Facultatea de Studii Europene din Cluj viitorul Republicii Moldova după summitul de la Vilnius, care va avea loc la sfârşitul lunii. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a declarat că pentru România miza principală la summit este parafarea acordului de asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană.

Grupul de reflecţie Citadel, creat în jurul unor specialişti de la Facultatea de Studii Europene, a găzduit astăzi o conferință despre Summitul parteneriatului estic de la Vilnius și ceea ce trebuie să facă Republica Moldova după parafarea acordului de asociere cu UE. Acodrul se va aplica provizoriu până la semnarea aceastuia, eveniment care ar putea avea loc în 2014.

"Ceea ce inseamna ca un set important de important de reguli ale anului eurpean vor intra practic in aplicare in Rep. Moldova ceea ce va influenta functionarea institutiilor, raportul dintre stat si cetatean. Pentru Romania, Rep. Moldova este proiectul principal de sustinere fata de ce se va intampla la summitul de la vilnius", a declarat Bogdan Aurescu, secretar de stat MAE.

Alături de secretarul de stat Bogdan Aurescu, le-au mai vorbit studenților și fostul negociator șef cu Uniunea Europeană Vasile Pușcaș, acum director al Institutului de Cercetari Europene, dar și Dan Dungaciu, director Institutului de Știinte politice al Academiei Romane. Inițiativa Facultatăţii de Studii Europene a Universității Babes Bolyai este unică în țară.

"Este practic primul think thank de politica internationala care exista la ora aceasta in Romania specializat pe politica externa. Cred ca toti participantii au putut sa salute aceasta initiativa care are aproape un an de la infiintare si vom continua lunile urmatoare cu noi teme de dezbatere", a spus Valentin Naumescu, conferentiar Studii Europene.

La următoarea conferinţă, în decembrie, invitaţi de marcă vor analiza locul Africii în contextul relațiilor economice internaționale

 

Comenteaza