Iohannis: Acordul de la Paris privind schimbările climatice trebuie să aibă caracter obligatoriu

Iohannis: Acordul de la Paris privind schimbările climatice trebuie să aibă caracter obligatoriu
Acordul de la Paris privind schimbările climatice trebuie să aibă un caracter juridic obligatoriu, să includă angajamente de reducere a emisiilor din partea tuturor părţilor implicate şi să reflecte corect responsabilităţile şi capacităţile fiecărui stat, a spus Klaus Iohannis, la Conferinţa ONU.

Prezent luni, la Paris, la deschiderea Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru acţiuni comune privind provocările majore, la nivel global, pe care le implică acest fenomen.

"Şeful statului a subliniat importanţa ca Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice să aibă caracter juridic obligatoriu, să asigure participarea tuturor Părţilor la Convenţia-Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice şi să includă angajamente de reducere a emisiilor din partea tuturor părţilor implicate", informează Preşedinţia, într-un comunicat de presă.

Iohannis a mai spus că acordul ar trebui să permită tuturor statelor participante să contribuie adecvat la efortul colectiv de menţinere a creşterii temperaturii medii globale sub 2°C, într-un mod care să reflecte corect responsabilităţile şi capacităţile de care dispun (inclusiv din perspectiva contribuţiilor financiare), creând în acelaşi timp oportunităţi de dezvoltare durabilă pentru toţi.

Potrivit sursei citate, preşedintele a subliniat că tranziţia globală către o economie cu emisii scăzute de carbon trebuie să facă parte din moştenirea noastră pentru generaţiile viitoare.

Contribuţia Uniunii Europene pentru Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice a fost reflectată de angajamentul statelor membre de a reduce, până în anul 2030, cu cel puţin 40% emisiile de gaze cu efect de seră (faţă de nivelurile din 1990).

În acest context, Klaus Iohannis a invocat importanţa deosebită a asigurării unor angajamente cu nivel similar de ambiţie din partea celorlalţi parteneri internaţionali, în principal din perspectiva necesităţii de a menţine competitivitatea industriei europene şi de a reduce riscul de relocare.

 

Comenteaza