Spionaj Gazprom în România: Moscova a primit informaţii despre zăcăminte de gaze şi petrol din România

Spionaj Gazprom în România: Moscova a primit informaţii despre zăcăminte de gaze şi petrol din România

Mai multe persoane din conducerea companiei NIS Petrol urmează să fie audiate la sediul DIICOT Timișoara, transmite voceatimisului.ro. Acestea au fost acuzate de divulgarea de informații secrete privind rezervele minerale ale Romaniei. 

SC NIS Petrol SRL Romania, care este o subdivizie a gigantului rusesc Gazprom, este implicată într-un scandal după acuzaţii că ar fi divulgat de informații secrete privind rezervele minerale ale Romaniei. 

Ancheta DIICOT, SRI și SIE la subsidiara Gazprom în România a scos la iveală faptul că NIS Petrol a adunat informații despre rezervele de petrol și gaze din mai multe perimetre din județul Timiș, dar le-a trimis la Moscova, fără a le spune oficialilor români ce au descoperit.

Compania care reprezintă Gazprom în România a început să facă prospecțiuni în județul Timiș, în 2008 şi a adunat o serie de informații despre rezervele de petrol și gaze din mai multe perimetre.

Aceasta avea obligația de a transmite aceste date statului român, reprezentat prin ANRM, ca proprietar al terenurilor unde au fost realizate prospecţiunile, NIS Petrol a transmis toate informațiile direct către Belgrad și de acolo, cel mai probabil, către Moscova.

Autoritățile române habar nu au avut ce s-a descoperit în timpul prospecțiunilor de către NIS Petrol. Procurorii fac cercetări pentru „comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”.

loading...
Comenteaza