35 de tone de petrol, scurse în Dunăre de pe o navă bulgărească. Ce spun cei de la Apele Române despre riscul de poluare

35 de tone de petrol, scurse în Dunăre de pe o navă bulgărească. Ce spun cei de la Apele Române despre riscul de poluare

Administrația Națională „Apele Române” anunță că nu există risc de poluare a Dunării la intrarea în România, după scurgerile de petrol pe cursul principal al Dunării, în Serbia.

În urma intervenției echipelor sârbe, riscul de poluare a Dunării în zona Belgradului, aflat la o distanță de 105 de km de Baziaș, a fost îndepărtat.

"Conform ultimelor informații primite de România de la partea sârbă, nu exista risc de poluare a Dunării la intrarea în țară.

În urma intervenției echipelor sârbe, riscul de poluare a Dunării în zona Belgradului (aflat la o distanță de 105 de km de Baziaș) a fost îndepărtat.

35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavlion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la km 1287 (la 219 de Km de granița României). Această informație a fost primită de către Ministerul Mediului – România și Administrația Națională „Apele Române” – Departamentul Situații de Urgență, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c.

Timpii estimați de specialiștii noștri pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în țară. Ținând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanță de cca 70-100 km în condițiile de non-intervenție, în aval de zona producerii evenimentului", se arată în comunicatul ANAR.

Conform reprezentanților Apelor Române, în acest moment, partea sârbă acționează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecția apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse. Astfel, a fost identificată o locație adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecție, în acest moment, pata de petrol fiind izolată.

"Întrucât lățimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant, formația de intervenție de la Apele Române (ABA) Banat- Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraș-Severin este pregătită să acționeze cu material tip spill sorb care va fi răspândit din bărci cu motor.

Intervenția de depoluare, ca și prelevarea probelor de apă vor fi realizate de către echipele noastre doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizații petroliere", se mai precizează în comunicatul ANAR.

 

Comenteaza