Foto O biserică din Cluj găzduieşte singura galerie de artă contemporană din lumea ortodoxă, cu sprijinul Studium Green

Născută pe ascuns  în anii comunismului, într-o clădire industrială, Biserica “Sfântul Ilie” din Cluj-Napoa găzduieşte, în prezent, singura galerie de artă contemporană din întreaga lume ortodoxă.

Înfiinţată în anul 2009, la initiativa părintelui paroh Vasile Istrate, absolvent al Universităţii de Artă şi Design (UAD), şi a antropologului şi muzeografului Florin Gherasim, Galeria “Horeb” a găzduit expoziţiile unor pictori români de renume, între care Marin Gherasim, Macel Lupşe, Sivliu Oravitzan sau Onisim Colta.  Părintele Istrate crede cu tărie că biserica trebuie să îşi redescopere şi rolul ei cultural, fiindcă arta tot în biserică s-a născut, astfel că Galeria “Horeb” găzduieşte săptămânal activităţi şi întâlniri cu copiii şi tinerii din parohie. Toate aceste lucruri nu ar fi fost însă posibile fără ajutorul financiar acordat parohiei, în ultimii 10 ani, de către Studium Green, pornind de la amenajarea lăcaşului de curt şi al galeriei, iar acum la recondiţionarea spaţiului după toate rigorile unui centru de artă contemporană.

“Biserica “Sfântul Ilie” este singurul lăcaş de cult din Cluj-Napoca construit în anii comunismului. În anii ’80, în timpul unei vizite în oraş, soţii Ceauşescu au trecut pe lângă Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul”, care era găzduită într-o casă de pe strada Fabricii. Au dat ordin ca acea casă să fie dărâmată, iar lăcaşul de cult mutat într-o zonă mai puţin vizibilă, cu acordul tacit al autorităţilor vremii. S-a luat decizia mutării bisericii pe un teren de pe strada Târnavelor nr.4,  într-o clădire de tip bloc, cu patru etaje, goală pe dinăuntru, fără turle.  S-a construit, dar a fost abandonată.  Între timp, Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” nu a fost dărâmată, ci acoperită cu steaguri şi pancarte  în timpul vizitei următoare a soţilor Ceauşescu, astfel că aceştia au uitat de ea. Ulterior, Biserica “Sfântul Ilie”, de pe Târavelor, şi-a reluat activitatea în ’91, iar în 2005 am venit eu în parohie, clădirea fiind în stadiu de roşu. La acea vreme, domnul Bob începea construcţia primul bloc, CH1, la car eu am pus piatra de temelie. De atunci a rămas prietenul meu”, îşi aduce aminte aminte părintele Vasile Istrate.

Pasionat încă din copilărie de pictură, absolvent al Şcolii Populare de Arte şi un bun cunoscător al împletirii dintre religie şi artă, părintele Istrate, a înfiinţat în 2009, la subsolul bisericii, Galeria de Artă “Horeb”, alături de antropologul şi muzeograful Florin Gherasim, care a curatoriat şi primele 12 expoziţii găzduite de spaţiul de artă contemporană.

“Galeria “Horeb”, denumită după muntele în peştera căruia a vieţuit Sfântul Proroc Ilie, este primul spaţiu de artă contemporană din spaţiul orthodox, aflat sub cupola unei biserici, cu acordul de atunci al Mitropolitului Bartolomeu. La momentul înfiinţării, partea materială era o mare problemă şi aici a intervenit sprijinul nemărginit al domnului Dorin Bob. Primul nostru proiect, intitulat “Drumuri spre centru”, curatoriat de Florin Gherasim, a inclus 12 expoziţii de artă (pictură, sculptură, sticlă-ceramică, artă textilă, instalţii, grafică, icoană), care au inclus lucrările unor mari artişti ai artei româneşti contemporane, între care Radu Şerban, Dorel David Morar, Cristian Porumb, Marcel Munteanu, Ana Raveca Brânzaş, Silvia Radu, Gheorghe Ilea, Onisim Colta, Silviu Oravitzan, Marcel Lupşe, Marin Gherasim. Oamenii nu au înţeles la început de vrem noi să facem, dar mulţi dintre cei ce vin duminica la slujbă coboară acum în galerie, unde mereu este un ghid care să le explice lucrările expuse”, mărturiseşte părintele Istrate, coordonatorul galeriei, care între timp a absolvit Universitatea de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca (licenţă 2003-2016 şi masterat 2016-2018).

De-alungul timpului, Galeria “Horeb” a mai găzduit două ediţii ale Bienalei Internaţional de Ceramică Cluj (secţiunea “Tineri Artşti”), lansări de carte, conferinţe, microconcerte de muzică clasică, dar şi ateliere şi întâlniri săptămânale cu copiii (“Întâmplări cu îngeri” şi "Atelierul de poveşti", coordonate de profesori specialişti în fiecare duminică) şi cu tinerii (învăţături spirituale, luni după masa).

În prezent, Galeria “Horeb” se află într-un amplu proces de reamenajare, proiect sprijinit material de Studium Green. “ Amenajarea ţine cont de rigorile unei galerii de artă contemporană. Vrem să menţinem aspectul industrial, pentru a păstra o bucăţică din istoria bisericii. Ne propunem ca, pe lângă invitarea unor artişti consacraţi, să sprijinim artişti tineri, absolvenţi ai şcolii clujene, şi nu numai”, conchide părintele Istrate.

Galeria “Horeb” îşi va redeschide porţile anul acesta.

15 ani de Studium Green

Studium Green are o experienţă de 15 ani în domeniul construcţiilor, timp în care a finalizat peste 1.500 de apartamente în complexe rezidenţiale, peste 7.500 mp spaţii comerciale şi de birouri şi 4.500 mp de acoperişuri vezi. De 15 ani, Studium Green face pionierat pe piaţa imobiliară din România, oferindu-le clujenilor oportunitatea de a face parte din comunităţi în care acasă înseamnă mai mult decât locul în care mănânci şi dormi, înseamnă un stil de viaţă modern, bazat pe prietenia celor cu care împarţi spaţiul locativ, dar care prezintă o atenţie deosebită faţă de mediul înconjurător.

Cele mai noi proiecte imobiliare dezvoltate de Studium Green sunt ansamblurile rezidenţiale West Side Park (care va cuprinde şi cea mai mare terasă verde suspendată din Transilvania, cu o suprafaţă de 2,500 mp) şi Wings (fără îndoială cel mai spectaculos proiect rezidențial de pe piaţa imobiliară din Transilvania).

Comenteaza